Značaj odabira fotelja i stolica

Stolice i fotelje predstavljaju jedan od najbitnijih delova nameštaja svakog doma i poslovnog prostora. One se koriste za odmor jednako kao i za rad i njihovo prisustvo, dizajn i odabir su neke od prvih stvari koje primećujemo po ulasku u prostoriju. U zavisnosti od izbora tipa, modela i materijala za stolicu, one mogu da potpuno promene tip sobe u kojoj se nalaze. Ovo su neki od najčešćih tipova stolica i gde se i kako uglavnom koriste.

Fotelja u obliku krila (wing chair) – klasična fotelja sa izraženim naslonom za leđa i osloncima za ruke. Napravljena je u tom obliku zato što se prvobitno koristila kako bi zaštitila leđa od promaje, ili toplote kamina. Idealna je za potrebe salona, zato što je udobna i u njoj se lako može dremnuti.

Klubska stolica (club chair) – tapacirana stolica koja vodi poreklo iz engleskih klubova za gospodu iz 19. veka, gde su je plemići i ostali bogataši koristili za opuštene razgovore i relaksaciju. Premda su mahom bile prekrivene kožom, danas se često koriste i ostale vrste tkanine.

Trpezarijske stolice (side chair) – male stolice čiji čvrsti ramovi nisu tapacirani. Kako bi se što lakše ugurale pod kuhinjski sto i tako sačuvale prostora, uglavnom nemaju naslone za ruke. Najčešće se mogu videti u trpezarijama i kuhinjama, ali ih ljudi koriste u okviru čitavog stana, pošto nisu glomazne i lepe su izrade.

Fotelja bez naslona za ruke (slipper chair) – tapacirana fotelja sa kratkim nogama. Nekada su se koristile u ženskim prostorijama, ali se danas, zbog udobnosti i prizemnosti, mogu naći u bilo kojoj sobi.

Naslonjača (recliner) – tipična fotelja za dnevni boravak, koju verovatno znate iz mnogobrojnih američkih filmova i serija. Karakteriše je to što je moguće podesiti njen naslon (slično kao u kolima) i izbaciti deo na koji možete da oslonite noge, tako da je savršena za čitanje i odmaranje uz TV.

Stolica za ležanje (chaise longue) – izdužena stolica na kojoj se možete izvaliti čitavom dužinom tela. Zbog toga se često koristi za sunčanje, čitanje časopisa i pijuckanje osvežavajućih pića i kao baštenski, plažni i bazenski nameštaj.

Klismos stolica – vodi poreklo još iz antičke Grčke, gde je bila popularni deo nameštaja koji je bio čest detalj i motiv na očuvanim vazama iz tog perioda. Karakteriše je njen egzotični i ergonomski oblik, koji je svojom bezvremeskom estetikom još uvek u upotrebi hiljadama godina kasnije.

Kancelarijske stolice (office chair) – mogu biti u bilo kom obliku, od bilo kog materijala i bilo kog tipa. Dobar su indikator socijalnog i finansijskog položaja, ali ono što ih spaja je da njihovi dizajneri streme ergonomiji koja bi umanjila jednu od najčešćih boljki modernog čoveka – bola u leđima. Bolji primerci ovog nameštaja mogu učiniti da vreme na poslu leti, dok jeftini komadi čak i inače najprijatniji posao čine agonijom.


Share this post