Uređenje komercijalnog prostora - BCBGMAXAZRIA

Prošle nedelje smo pisali o nekim osnovnim principima uređenja komercijalnih objekata, a ove nedelje ćemo objasniti kako su ta pravila primenjena pri uređenju butika BCBGMAXAZRIA u Minhenu. Osnivač DAN-a Vladimir Savčić je imao priliku da bude Projekt Menadžer za ovaj objekat i prestižni brend.

Maks Azria (rođen 1949.) je tunižanski modni dizajner. Pokreće globalnu modnu kuću BCBGMAXAZRIA 1989. koju naziva po francuskoj sleng frazi „bon chick, bon genre“ („Dobar stil, dobar stav“). Azria je prvi ponudio dizajnersku modu po pristupačnim cenama i danas postoji preko 500 BCBGMAXAZRIA butika širom sveta.

1) Ulazni deo

Ovaj deo radnje će posetioci prvo videti čim kroče u nju te je veoma važno posvetiti posebnu pažnju njegovom uređenju. U zavisnosti od veličine radnje, sastoji se od nekoliko kvadratnih metara i njen izgled je presudan za to da li će posetioci ući u radnju da dalje razgledaju, ili odmah izaći iz nje. Ulazni deo objekta treba posetiocima automatski da stavi do znanja šta se tu prodaje i kako se kreću cene, ali pošto tek počinju da razgledaju, najbolje je da predmete koje posebno želite da istaknete stavite malo dalje u prodavnici – tako ćete povećati verovatnoću da će obratiti više pažnje na njih. Ulazna partija treba biti dobro osvetljena, prohodna, uredna i ne prenatrpana. Takođe je važno da ovaj deo prodavnice bude povezan sa vizuelnim identitetom brenda kako bi posetioci osetili povezanost proizvoda/usluge sa logom i izlogom. U BCBG butiku korišćene su boje u skladu sa logom kao i sa visokom modom kao što su srebrna, siva i bela koje pružaju osećaj visokog kvaliteta i mode. Takođe srebrna je korišćena za sam logo butika kako bi dobili efekat prelamanja svelosti i poigravanja sa svetlošću.

2) Okret na desno

Istraživanja pokazuju da se 90% mušterija nesvesno okrene na desnu stranu kada uđu u neki komercijalni objekat. Stoga treba iskoristiti tu priliku i posebno urediti taj deo. Tu se treba izložiti roba za koju smatrate da je najkvalitetnija, najprodavanija i koja čini okosnicu vaše ponude. Ove predmete je potrebno redovno rotirati u skladu sa sezonskim potrebama i kako bi održavali utisak velike potražnje vaših artikala. Pogledajte kako su to primenili u BCBGMAXAZRIA butiku i raspored artikala.

3) Predviđanje putanja obilaska

Znajući da se većina mušterija okrene na desno, dobra je ideja da se (naravno, u zavisnosti od oblika i rasporeda objekta) njihova putanja kroz radnju okrene na tu stranu. Plan je da obiđu čitavu radnju i vide sve prodajne predmete. Obraćajte pažnju kojim policama i rafovima prilaze, a koje ignorišu i planirajte oko toga – predmeti se uvek mogu postaviti negde drugde, ali važno je da mušterijama upadaju u oči. Ako je to ikako moguće, putanja u radnji treba biti cirkularna. U BCBGMAXAZRIA butiku u Minhenu smo to primenili što na fotografiji možete primetiti. Stvoren je efekat ovalnog prostora kako bi posetioci instiktivno krenuli u obilazak i imali priliku da obiđu i pogledaju sve izložene artikle.

4) Zastanite gde treba

Naravno, nije poželjno da potencijalni kupci uđu i nezainteresovano izađu posle par sekundi, podjednako je ne poželjno da brzo obiđu čitavu radnju bez da ih bilo šta u njoj zainteresuje. Nemoguće je da svaka osoba koja uđe bude (zadovoljna) mušterija, ali smo isto tako svi ulazili u komercijalne objekte čak i kada nam nisu trebali (niti nas u tom trenutku preterano zanimali) predmeti koji su tu na prodaji – i to samo zato što nas je privuklo kako je objekat i prodajni izlog privlačno uređen. Kako bi uvećali šanse da od impulsivnog posetioca stvorite mušteriju koja će vam se iznova vraćati, koristite ogledala, znakove koji reklamiraju vaše specijalne ponude i posebne vitrine – i postavite ih u visini očiju. Ukoliko posetilac duže vremena provede u objektu povećava se verovatnoća da će nešto i kupiti, umesto samo da razgleda. U butik BCBG smo inkorporirali srebrne elemente koji skreću pažnju pomoću prelamanja svetlosti kako bi istakli posebne sekcije za izlaganje proizvoda. Takođe smo dodali i stolice kako bi posetioci mogli da predahnu i osećaju je ugodno i opušteno. Sekcije za odmor su takođe veoma bitne u prodavnicama jer pružaju posetiocima mogućnost predaha, a prodavcima mogućnost da posetilac postane kupac. U ljudskoj je psihologiji da moramo da racionalizujemo to što smo u prodavnici i kupovini proveli toliko vremena, a to ćemo najlakše uraditi tako što ćemo nešto kupiti.

Primenite ove savete u uređenju vaše prodavnice, a ukoliko vam je potrebna pomoć kontaktirajte nas biće nam drago da vas posavetujemo.

Srdačan pozdrav,


Share this post