Umetničke dekoracije u enterijeru

Do sada smo na ovom blogu mahom pisali o specifičnim temama kao što su različiti materijali, stilovi unutrašnje dekoracije, njihove prednosti, mane i generalna upotreba. Ali to su ipak elementi koje prosečan laik neće svesno registrovati. Ovoga puta ćemo se pozabaviti nečim što svakoj osobi automatski upada u oči kada uđe u neku prostoriju – umetničke dekoracije u tom enterijeru. Nećemo ulaziti u sitna crevca umetničke kritike, već ćemo se fokusirati na sveopšti utisak koji ostavljaju na posmatrača. Uostalom, u engleskom govornom području postoji poznata izreka „Ne razumem se u umetnost, ali znam šta mi se dopada.“ (eng. „I don’t know art, but I know what I like.“).

Umetničke dekoracije mnogi tretiraju kao naknadnu misao i manje značajan faktor u unutrašnjem uređenju, ali istina je upravo suprotna – umetnička dela mogu biti izuzetno efikasan način da preobratite bilo koju prostoriju. Neki od razloga za to su:

Paleta boja

Izabrali ste boju u koju želite da prekrečite zidove, ali želite da prostor napravite još vizuelno zanimljivijim. Dekoracije mogu biti baš taj element koji nedostaje. Izaberite neku dominantnu boju koja će se dobro složiti sa nijansom farbe ili tapeta i na to sve ukomponujte još jednu ili dve druge nijanse i stvorićete prostor odvažnog izgleda. Na internetu postoji mnogo aplikacija gde možete da isprobate kako bi te uparene boje skupa izgledale pre nego što se odlučite za bilo koju kombinaciju.

Stvaraju fokusnu tačku

Jedan od osnovnih principa dizajna enterijera je da svaka prostorija zahteva neki element dizajna koji će prirodno da usmerava pogled ka tome i da služi kao dobar indikator celokupne impresije. Naravno, umetnost može izvrsno da posluži tome. Da bi napravili dobar izbor pravog dela, najbitnije su dve stavke – mesto na koje ćete je postaviti i prostor koji zauzima. Lokacija treba biti centralna i vidljiva iz bilo kog ugla prostorije, a veličina ne treba biti premala (pošto tada neće imati dovoljnog efekta), niti prevelika (jer se tada čini kao da se „preliva“ preko čitavog prostora).

Daje osećaj teksture i dubine

Ne moraju sve umetničke dekoracije biti u vidu dvodimenzionalnih objekata kao što su slike i fotografije. Vaze, skulpture i ostali trodimenzionalni predmeti čine da prostor dobije veću iluziju dubine i da izgleda prefinjenije. Tekstura samih predmeta takođe igra bitnu ulogu, pa tako glatki objekti daju moderan i profesionalniji izgled, dok neravne, hrapave teksture daju intimniji, rustični osećaj enterijeru.

Čini da prostor izgleda „gotov“

Izbor dobrih umetničkih dekoracija može da posluži kao „zakrpa“ nedostataka (bilo da su oni produkt nedostatka budžeta ili drugih okolnosti) prostora i da mu daju završen, popunjen i opremljen izgled. Čak i kada je reč o najjednostavnijem mogućem enterijeru sa prostim belim zidovima, potrebno je samo nekoliko pravih dekoracija da ovakav prostor izgleda neuporedivo prijatnije i da je u njegovo ukrašavanje očigledno utrošeno dosta truda i pažnje.


Share this post