Trendovi u uređenju hotela u 2017-oj godini

U nekoliko pređašnjih blog postova smo pisali o izazovima za hotelijersku industriju sa kojima smo se suočili u 2016-oj, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti nekim top dizajn trendovima hotela za 2017-u.

1) Snažne boje

Nepisano pravilo kog su se svi donedavno držali je da u hotelima trebaju da preovladavaju mahom neutralne, pastelne boje. Logika iza ovoga je jednostavna – to su mesta gde dolazimo da se odmorimo, a te boje deluju relaksirajuće. Uostalom, većina domova je upravo tako okrečeno, u blagim tonovima koji nas asociraju na sigurnost i toplotu. Ipak, u poslednjih par godina dolazi do velikih promena na tom polju – sve više i više turista dolazi ne (samo) da bi se odmorilo, već i zabavilo. Oni traže uzbudljiva, nezaboravna iskustva, a hotel u kom postoji jak kontrast između dominantnih boja im govori upravo to – da je to mesto u kom će se sigurno dobro provesti. Takođe, broj korisnika sajtova poput TripAdvisor-a se iz dana u dan povećava, a potvrđeno je da hoteli koji kače fotografije soba sa jarkim bojama imaju veći broj rezervacija - pažnju ljudskog oka će najpre uhvatiti upravo takav prizor.

2) Topliji metali

U prethodnih godinu dana je došlo do porasta korišćenja „toplijih“ metalnih nijansa u hotelskim enterijerima. Razlog za ovo je sličan kao i u prethodnom primeru – ukusi se menjaju i „hladne“ metalne boje, koje su nekada značile luksuz i minimalizam, sada prvenstveno asociraju na sterilne i neinventivne prostore. Stoga, bakarna, zlatna i slične nijanse, posebno ako nisu standardno uglačane, već se na njima vidi i oseća tekstura, gostima daju do znanja da je reč o mestu koje prati, ali i postavlja trendove, koje je spremno da se zarad njih menja i napreduje. Upotrebom ovih boja se mogu postići jako zanimljivi efekti – posebno ako se odabere i odgovarajuće osvetljenje – sve od retro izgleda koji oponaša glamurozne hotele iz 1920-ih, pa do potpuno novih vrsta enterijera koji plene originalnošću.

3) Spoljašnost iznutra

Raznorazne biljke kao važan element uređenja hodnika i pogotovo lobija hotela nisu, naravno, ništa novo, ali postoji dovoljno prostora da se još više integrišu kao neizostavni deo brenda i dizajna svakog hotela. Ako se hotel nalazi u samom srcu betonske džungle velikog grada, zelenilo može da posluži kao odličan pokazatelj da je to mesto u kom možete naći spas od sumornog asfalta. Sem toga, mogu pružiti zanimljiv ambijent (pogotovo za malu decu) dok čekate da se prijavite u sobu, ili ležerno ćaskate sa poznanikom uz jutarnju kafu.

4) The Writing’s On The Wall

Bez obzira da li je reč o sitnim porukama za dobrodošlicu koje su reljefno urezane u zidove, uramljeni isečci iz novina u kojim se spominje hotel, ili poigravanje sa zanimljivim fontovima u restoranskim menijima – tekst je važan deo dizajna svakog hotela. Nije potrebno puno truda da se negde okači ili ukomponuje neki šaljivi tekst, citat omiljene ličnosti, ili tekst iz pesme, a praktično svaki gost će se, kad ih spazi, zaustaviti da ih pročita i mogu im ulepšati dan i ostanak kod vas.


Share this post