Trendovi u dizajnu kuhinja za 2019

Kuhinja je odavno postala puno značajnije mesto u životu pojedinca ili porodice, od običnog mesta za pripremu hrane. Tokom porodičnih okupljanja ili uz večernja druženja sa prijateljima, neretko zateknemo sebe u kuhinji okružene mnoštvom ljudi... priprema hrane uz zanimljve razgovore - planiranje odmora, rešavanje problema u školi ili na poslu samo su neke od mnogobrojnih tema započetih i rešenih u kuhinji, tokom pripreme ukusnih jela. Stoga lako je i razumeti našu potrebu da nam kuhinja bude adekvatno opremljena i dizajnirana.

U 2019. najavljeno je mnoštvo raznovrsnih stilova i trendova u opremanju enterijera, po kojima u skladu sa sopstvenim željama i potrebama možemo da dođemo do svoje zamišljene kuhinje. Nevezano za odabrani stil, kuhinja uvek mora svojom organizacijom da bude funkcionalna i da nam pruži dovoljno prostora za odlaganje posuđa i namirnica.

Kuhinje svedenih i čistih linija, sa velikim površinama u određenom materijalu ili boji i do sada su bile vrlo popularne. Slično tendencije nastavljaju se i u 2019. Kuhinja sa tamnom zidnom oblogom od metala u punoj visini prostorije i drvenim donjim elementima sa finim geometrjskim slogom dobar je primer jedne savremene moderne kuhinje. Odsustvo gornjih elemenata pojavljuje se kao jedan od mogućih predloga za izgled kuhinje u ovoj godini.

Za one koji su skloniji tradicinalnijim izgledima kuhinja, u trendu su i dalje kuhinje inspirisane rustičnim ambijentima sa ukombinovanim savremenim sadržajima i mnoštvom detalja. Česti su primeri otvorenih polica i gornjih elemenata koji otkrivaju neobično posuđe, vaze, avane... U ovakvim kuhinjama, savetuje se I upotreba sirovih, neobrađenih materijala - drvo, kamen, juta...

Pored bele boje koja je do sada bila dominanta, dizajneri savetuju slobodniju i smeliju upotebu boja kuhinjskih elemenata. Predložena paleta kreće se od crne boje i tamnih tonova plave, preko maslinasto zelene i senf boje, do ružičastocrvene boje korala.

Autor:

Miljan Torma


Share this post