Trendovi u arhitekturi i dizajnu hotela

Era interneta i sveopšte digitalizacije je dovela do ogromne konkurentnosti na globalnom nivou u praktično svakoj grani industrije, pa tako i u hotelijerstvu. Hoteli se zbog toga utrkuju ko će da ponudi nižu cenu, bolju uslugu, a takve težnje se odražavaju i na sve neobičnije trendove u dizajnu hotela. Ovo su neki od njih:

Jarke boje

Nepisano je pravilo da u hotelima preovladavaju neutralne, pastelne boje. One su izabrane upravo zato što izazivaju osećaj sigurnosti i smirenosti. Ali, moderni putnici, pogotovo oni mlađi, su u stalnoj potrazi za novim i uzbudljivim iskustvima – a takvi pomalo dosadni tonovi ne asociraju na nezaboravnu zabavu. Baš zbog toga se sve više hotela odlučuje za jarke, tople i drečave boje. Kada se one kombinuju sa dobro izabranim modernim nameštajem, svaka prostorija poprima sasvim drugačiji izgled, koji jasno ukazuje na to da je reč o mestu koje odskače od većine konkurencije koja je još uvek zarobljena u prevaziđenoj prošlosti.

Unikatni stil

Kao i kod boja, ideja je da razvijete sopstveni stil kojim ćete još više da se izdvojite. Većina nas hotele smatra za sterilna, nezanimljiva mesta, sa jednostavnim nameštajem, praktičnim i funkcionalnim, ali lokacije čiji detalji neće ostati dugo urezani u našem sećanju. Stoga je zabavno da se poigrate sa tim konvencijama – nabavite pločice, lampe, slike, nameštaj za koji nikada ne biste očekivali da vidite u hotelskoj sobi. Uredite svaku sobu na drugačiji način. Možete čak i da svaku opremite na specifičnu temu: Divlji zapad, podvodno carstvo, Igra Prestola. Sve zavisi koliko želite da budete (ne)ozbiljni i da oslobodite vašu maštu i kreativnost.

Uvođenje spoljašnosti unutra

Ekološka svest i briga o našem okruženju su važnije teme nego ikada pre, pa je tako i želja da smanjimo granicu između urbane unutrašnjosti prostorija i prirode koja nas okružuje sve jači i izraženiji poriv. Velike količine prirodne svetlosti, krovnih prozora, kao i puno zelenila, cveća i akvarijuma su česti izbori. U zavisnosti od lokacije, okoliš se može još više integrisati. Recimo, pesak na patosu bara u hotelima koji se nalaze blizu plaže. Takođe, upotreba lokalnih materijala za izgradnju – drvo u ruralnim predelima, beton i metal u urbanim centrima. Efekat koji se ovim dobija čini da hoteli izgledaju kao da su organski produžetak eko-sistema u kojem se nalaze, umesto da izgledom odskaču od istog.

Tekstura

Različiti materijali poseduju različite odlike – ne samo u vizuelnom smislu, već i način na koji reflektuju svetlost, prenose zvuk, upijaju toplotu. Ako se dovoljno dobro usklade, mogu da deluju na sva čovekova čula. Materijali za koje inače ne bi očekivali da budu upareni mogu da izazovu jako zanimljive efekte. Npr., goli beton i drvo, ili prirodni kamen i metal.


Share this post