Trendovi u 2019

Na koji način da opremim svoj dom ili radni prostor? U kom stilu da uredim dnevni boravak? Koji stil je trenutno aktuelan? Ovo su samo neka od pitanja, koja svakodnevno čuje arhitekta ili dizajner koji se bavi projektovanjem, dizajnom ili dekoracijom enterijera raznih namena. Odgovora na ovo pitanje ima zaista puno... A istina je da ne postoji jedan jedinstven i konačan odgovor. Proces od polazne tačke – inspiracije, do završnog izgleda prostora definisan je savremenim trendovima u opremanju enterijera. Međutim, svi oni su nastali kao mešavima mnoštva prethodnih stilova, uticaja, tehnoloških inovacija, ali i društvenih promena i aktuelnih životnih stilova.

Biofilija - ambijent

Nadovezujući se temu iz prethodnog bloga, kao aktuelan trend u dizajnu i opremanju enterijera, na prvom mestu se pojavljuje održivi razvoj. Pojam održivog razvoja sa svojoj deonicom manje je više, ovde primenjujemo kao životni stil - stav kojim definišemo izgled željenog prostora i njegove elemente. Prihvatajući ovu ideju, vodimo računa o stavovima i politikama proizvođača nameštaja i materijala koje planiramo da iskoristimo u procesu opremanje svog prostora. Može da nam se čini da ovaj pristup ne definiše i ne daje konačan vizuelni izgled prostora, ali nam kao filozofski okvir daje razne kreativne ideje i mogućnosti. U skladu sa održivim razvojem, javlja je još jedan pojam - biofilja, kao vrsta aktuelnog trenda u savremenim enterijerima. Biofilija ističe vaznost odnosa čoveka i prirode i insistira na građenju i čuvanju ove veze. U enterijeru, sagledava se kroz upotrebu drveta, kamena i organskih materijala, uz mnoštvo biljaka i prirodne svetlosti. Prostorno posmatrano, ovakav pristup, uvodi prirodu u naš dom ili radni prostor i negira jasnu granicu između njih.

Memfis stil

Jedan od najupečatljivijih stilova, koji se pojavljuje u 2019. je Memfis stil. Kroz njega, sagledavamo povratak jakih boja, geometrijskih oblika i talasastih formi koje smo imali u 80-tim. Mnoštvo geomerijskih shema i paterna koji se preklapaju i prelaze jedna u drugu ukomponovani su sa jakim, kontrastnim bojama koje celom ambijentu daju pomalo nestvarnu i virtuelnu atmosferu. Kroz ovaj stil sagledavamo postepeno odvajanje od dosada aktuelnog skandinavskog minimalizma i dominacije bele i sive boje u kombinaciji sa nežnim pastelnim tonovima.

Otklon od minimalizma pronalazimo u mnoštvu floralnih dezena, koji postaju aktuelni u 2019. Tapete i tekstili, sa upečatljivim motivima listova, cveća, ptica, insekata... postali su neizostavan deo enterijera. Svakako zbog svog vizuelnog dominantnog izgleda, zahtevaju dozu hrabrosti i smelosti u trenutku kada ih unosite u svoj dom, ali živost i dramatičnost koju stvaraju u prostoru su upravo željeni, traženi i očekivani efekat za jedan trendi enterijer u 2019.

Autor:

Miljan Torma


Share this post