Top trendovi u dizajnu enterijera za 2019

Još jedna godina, koja za sobom donosi nove promene, nove izazove i nove trendove u dizajnu enterijera. Ovo su neki od trendova za koje predviđamo da će u ovoj godini biti posebno popularni.

Velike biljke

Palmino drvo, drvo života, kaučukovo drvo, zmajevac, poveći kaktusi – ovo su samo neke od biljaka koje plene svojim veličinama. Njihov organski, svež izgled se dobro uklapa u praktično svaki ambijent, koji tako automatski izgleda daleko manje sterilno. Zbog ove odlike se takođe mogu postaviti bilo gde – pored nameštaja, ili u ugao prostorije. Iako treba uložiti određeni trud u njihovo održavanje i redovno ih zalivati i obratiti pažnju da li dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, postoje vrste – poput gorepomenutih kaktusa – koji zahtevaju minimum truda i mogu da prežive čak i ako ih ne zalivate nedeljama, što je odlična vest za ljude koji često putuju na duže staze.

Obojeni plafoni

Plafon, „peti zid“ je predugo bio zapostavljen kao element u našem unutrašnjem uređenju prostorija. Ovo je godina u kojoj će se to promeniti. Plafon je čitava dodatna površina sa kojom se itekako možete poigrati i eksperimentisati. Od različitih šara, preko tapeta, sve do zalepljenih ukrasa, plafon je prostor koji može poslužiti za stvaranje kako intimne, tako i oktačene, divlje atmosfere. Specijalni kalupi mogu dati plafonu osećaj trodimenzionalnosti, a sa dobro uklopljenim izvorima svetlosti, možete čak i stvoriti zabavnu igru senki po ostalim zidovima.

Multi-funkcionalni nameštaj

Nameštaj koji ispunjava nekoliko različitih funkcija više nije samo odlika manjih stanova i minimalističnog dizajna. Poput pametnih telefona, koji odavno ne služe više samo za komunikaciju, već dupliraju kao mini-kamere, prenosni računari i sprave na kojima slušamo muziku i gledamo filmove, tako i od našeg nameštaja sve više očekujemo da ne bude „samo jedna stvar.“ Zbog toga se u modu vraćaju neki retro komadi nameštaja, poput famoznog „kreveta u zidu“. Trik je u tome da se ne obazirete previše na ustanovljenje norme kada razmišljate o tome kako bi se prostorija mogla opremiti i iskoristiti. Kućna kancelarija tako komotno može duplirati kao gostinjska soba, a stolovi se mogu povući kada nisu više potrebni i tako sačuvati na prostoru.

Jarke, odvažne boje

Iz godine u godinu jarke boje postaju sve popularnije i taj trend će se takođe nastaviti i u ovoj. Očekujte da vidite sve više dubokih i smelih crvenih, plavih i narandžastih nijansi koje dominiraju prostorijama. I pored toga, važno je stvoriti odgovarajuću ravnotežu – i upariti ove boje sa pastelnim ili neutralnim bojama poput bele i sive. U zavisnosti od tipa, određene prostorije mogu biti skoro potpuno obojene drečavo, ali to se ne preporučuje za one sobe u kojima želimo da se odmorimo i opustimo, kao što su spavaća soba, kupatilo, ili kuhinja. Za one koje služe za zabavu, razonodu i socijalna okupljanja, višak boje može poslužiti za postavljanje prikladne i uzbudljive atmosfere.


Share this post