Tekstil u enterijeru – brending uniformi i njihova upotreba

U ovoj eri gde smo zatrpani izborima i mogućnostima kada je reč o bilo kakvoj usluzi ili produktu, bitno je naći odgovarajuće načine da se izdvojite od konkurencije i ostanete zapamćeni i lako prepoznatljivi. Stoga je brending danas važniji nego ikada pre. Uniforme hotelskog osoblja su organski produžetak hotelskog brenda i jedna su od prvih stvari koje gost primeti kada poseti hotel – uživo ili preko interneta.

Uniforme i hotelski enterijer

Ne treba posebno napomenuti da uniforme koje nosi hotelsko osoblje trebaju biti istog tipa kao generalni stil enterijera samog hotela. To ne znači da tu nema prostora za eksperimentisanje i poigravanje sa njihovim dizajnom – naprotiv – već da mora postojati konzistencija vizuelnog identiteta. Jednostavnije rečeno, to znači da ako je hotel starijeg, retro, vintage stila, portiri i nosači prtljaga mogu imati uniforme koje evociraju stil nošnje sa početka prošlog veka, koji je ikoničan i još uvek u širokoj upotrebi u mnogim hotelima sa dugom tradicijom. Ako je, pak, reč o hotelu modernog unutrašnjeg uređenja, to otvara razne mogućnosti sa neobičnim modnim rešenjima.

Dizajn i kroj uniformi

Sem propagiranja hotelskog imidža, uniforme trebaju da ispunjavaju još neke funkcije. Dobra uniforma treba biti skrojena po veličini, udobnog materijala u kom će se zaposleni osećati prijatno i ponosno. Takođe, zaduženje zaposlenih treba biti na prvi pogled očigledno po njihovim uniformama – jedna od najgorih stvari koje možete da uradite je da dopustite da radnici na različitim poslovima nose identičnu garderobu, gosti moraju znati od kog zaposlenog mogu da očekuju koju uslugu. Modna industrija je postala neizostavni deo i uticaj na izbor odgovarajuće uniforme, pa tako danas mnogi prestižni hoteli unajmljuju neke od najrenomiranijih svetskih modnih dizajnera da ih osmisle. Njihova rešenja su često genijalna, ali to je, nažalost, takođe dovelo do određene potrebe najvećih konkurenata da se stalno utrkuju sa novim, glamuroznijim i skupljim uniformama koje menjaju na svakih godinu-dve.

Razumeti brend

Uniforme moraju biti ogledalo brenda. Kako bi pravilno projektovale potrebe i želje koje želite, prvo se sam brend mora detaljno analizirati. Za šta se zalaže, koje su prve asocijacije zaposlenih, gostiju, ili čak ljudi koji nikada pre nisu bili u vašem hotelu kada im pokažete hotelski logo? Da li ih asocira na komfor, prestiž, savremenost, porodičnu atmosferu, kao mesto za provod, ili biznis? Naravno, ne treba slepo verovati, niti se isključivo voditi, ovakvim istraživanjima javnog mnjenja, ali oni često daju dobar uvid u neke stvari i elemente koje lako možemo da previdimo. Tako od dizajnera možemo da tražimo da proizvede nekoliko različitih rešenja za izgled uniformi, i ponudimo to kao upitnik gostima ili kao anketu na sajtu. Opet, to ne mora značiti da najglasaniju verziju automatski treba izabrati, ali zna pružiti dobru ideju u to šta se gostima dopada, a šta ne.


Share this post