Šta treba znati pre početka uređenja hotela

Hotelijerstvo je industrija koja iz godine u godinu dobija sve veći značaj i obim. Gosti – klijenti – s pravom očekuju mnogo od njihovog boravka: komfor i uslugu takvu da se osećaju kao da je sva pažnja usmerena na njih. Njihov konačan utisak hotelskog kvaliteta se sastoji kako od standarda koji se lako mogu izmeriti: higijena, uslužnost osoblja, itd., pa sve do subjektivnih faktora zbog kojih nesvesno ocenjujemo da li nam se neko mesto dopada ili ne: izbor nameštaja i njegova raspoređenost, sklad boja enterijera, osvetljenje i mnogi drugi. Stvari o kojima se, nažalost, često malo unapred razmišlja, a koje mogu drastično uticati na reputaciju i uspešno poslovanje vašeg hotela.

1) Za početak – odredite kakvog tipa želite da bude vaš hotel. Mali Bed & Breakfast, ili hotelski kompleks sa kapacitetom za par stotina gostiju? Luksuzni objekat sa pet zvezdica, ili skromniji sa dostupnijim cenama? Takođe, bitno je odrediti dobru lokaciju – bez obzira da li je reč o već postojećem hotelu, ili tek planiranom u izgradnji. Hotel koji se nalazi na planini, onaj koji je tik pored peščane plaže i onaj koji se nalazi u poslovnom centru velikog grada – svaki od njih mora da pronađe način kako da iskoristi potencijal svoje lokacije do maksimuma. Naravno, jednako je bitno temeljno ispitati okolnu konkurenciju kako ne biste ispali žrtva zasićenja tržišta – ako se u vašoj blizini nalaze samo skupi hoteli, možda je vaša šansa upravo u tome da ponudite jeftiniju varijantu hotelskog boravka. Primera radi, ako nijedan hotel u okolini ne poseduje kapacitete za organizovanje konferencija, svadbi i sličnih proslava, možda je upravo to deo kolača koji možete da ugrabite. Ipak, ako se reklamirate kao mirniji hotel gde vaši gosti dolaze da se odmore, moguće da će im smetati glasna muzika i nemogućnost da u sali na miru popiju piće ili večeraju. Svaki tip hotela ima sopstvene prednosti i probleme, ali je od samog početka bitno da znate tačno na šta ciljate i da li ste u stanju da na toj lokaciji to postignete.

2) Sledeća stavka je samo opremanje hotela. Opet, mnogo zavisi od toga kakvog će biti tipa, ali je u svakom slučaju bitno da enterijer i atmosfera to odražavaju. Ako je u pitanju objekat koji je koncipiran kao tradicionalno, porodično boravište, drveni, starinski nameštaj prostoru može pružiti potrebnu toplinu. Ako je reč o hotelu koji cilja na moderniji izgled – minimalistički  nameštaj nesvakidašnjeg oblika može dati taj utisak. Na projektu ovakvog obima, bilo bi pametno da o vašim idejama popričate sa arhitektom i dizajnerom za unutrašnje uređenje, njihovi saveti će pomoći da što bolje uskladite vaše zamisli i da vam nešto slučajno ne promakne.

3) Koristite internet u promotivne svrhe. Vaš hotel neće biti preterano posećen ako niko ne zna za njega. Ljudi se danas gotovo isključivo oslanjaju na internet kako bi dobili sve svoje informacije i od ključnog je značaja da im to što više olakšate. Stranica na Facebook-u koju redovno proveravate i dopunjujete sadržajem. Pregledan vebsajt na kome stoji aktuelan cenovnik vaših usluga, oprema kojom objekat raspolaže, virtuelna tura hotelskog prostora sa profesionalno snimljenim fotografijama, istaknuta imejl kontakt adresa i broj telefona, mogućnost lakog zakazivanja i otkazivanja rezervacija na sajtu. Registrovanje vašeg hotela na popularne sajtove za rezervisanje, kao što su booking.com, airbnb.com, tripadvisor.com. Takođe, razvijanje sopstvene aplikacije za room servis i rezervisanje apartmana i ostalih usluga je samo još jedna opcija koja vaš hotel može da izdvoji od ostalih i pokaže koliko ste spremni da ulažete u što lakšu i bržu komunikaciju sa klijentima.

4) Odnos osoblja prema gostima. Razlog zbog kojeg se iznova vraćamo u naše omiljene restorane, kafiće i hotele nije samo zbog ukusne hrane, lepog ambijenta i čistih soba, već i zbog prijatnog načina na koji se prema nama tamo ophode – profesionalno, sa dovoljnom dozom lične neposrednosti koja čini da se osećamo cenjeno. Svaki radnik hotela treba za gosta biti nevidljiv sve do trenutka kada mu njegove usluge zatrebaju. Dobar radnik zna kako da se postavi prijatno, uslužno i uvek bude na raspolaganju, tako da svaki gost dobije utisak da ga tretira jedinstveno. Stoga je izbor pravog, kvalifikovanog osoblja, koje je spremno da se, ako je to potrebno, na svaki način dalje usavršava, recimo – kursevima prve pomoći, neizmerno važan.

Ovo su samo neki od saveta koje vam možemo dati, pošto je svaki hotel priča za sebe. Ako želite da saznate više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: office@danstudio.org  da detaljnije porazgovaramo o njoj.


Share this post