Skandinavski Dizajn Enterijera

Skandinavski moderni dizajn se, kao deo modernističkog pokreta, pojavio u Evropi 1950-tih. Od samog početka, ovaj stil je isticala njegova pristupačnost, kao i elegantni dizajn njegovog nameštaja i unutrašnjeg uređenja. Čiste linije, funkcionalnost i neutralne boje su bile odlike modernistističkog stila, ali na skandinavski dizajn je takođe uticala njihova hladna nordijska klima i kratki dani, te su tako težili da njihovi enterijeri budu udobni i svetli. To je vremenom dovelo do daljeg izdvajanja ovog stila i enterijera koji je postao još otvoreniji – sa malo ukrasa i nereda, i koji je maksimalizovao svetlost sa svojim bledim zidovima i podovima. Nameštaj je takođe bio veoma praktičan, sa idejom da se može uklopiti u većinu prilika i soba. Ovaj stil se zvao „Funkcionalizam“ u Skandinaviji i njegov osnovni princip je bila – korisnost iznad svega. Toplota ovog dizajna objašnjava njegovu dugoročnu popularnost. Neki od najprominentnijih dizajnera ovog perioda su bili Finn Juhl, Hans Wegner i Arne Jacobsen. Mnogi od njihovih komada se i dan-danas još uvek proizvode i prodaju širom sveta.

Tokom 1960-tih i ’70-tih, nordijski dizajneri su nastavili da eksperimentišu sa novim tehnikama i usavršavanjem proizvodnih sistema. Ružino drvo, jasen i breza, materijali koji su bili popularni u prethodnoj eri, su u ovom periodu bili zamenjeni modernijim materijalima poput plastike i fajberglasa. Premda su još uvek bili organskih oblika i zakrivljenih linija, počele su da se pojavljuju jarke i odvažne boje, tako da paleta više nije bila potpuno neutralna i pastelna. Skandinavski moderni stil je počeo da utiče na tadašnje svetske trendove – posebno korporativnu estetiku, te je kancelarijski nameštaj sve više počeo da poprima njegov izgledi kopira njihove senzibilitete. Primamljiv, elegantan i eklektičan – bezvremenske odlike koje mu dopuštaju da se savršeno uklopi u skoro svaki drugi stil, bez obzira da li je u pitanju starija estetika, ili noviji trendovi.

S obzirom na porast sveopšteg stresa, nije ni čudno što je došlo do porasta u popularnosti ovog opuštajućeg stila, koji je istovremeno i način života. Funkcionalnost inspirisana prirodom je izgled sa kojim se svi možemo identifikovati. On je univerzalan zato što je jednostavan, lep, kvalitetno napravljen od prirodnih materijala sa puno tekstura koji rezonuju sa nama na duboko ljudskom nivou.

Ako nas nordijske firme, poput svima poznate IKEA, jednog od najprepoznatljivijih i najpriznatijih svetskih brendova, mogu naučiti bilo čemu, to je da važnost tradicije, posvećenost vrednostima utilatirizma, jakog dizajna i fukcionalnosti forme ne zastarevaju i da su uvek relevantne. Danas verovatno više nego ikada pre.


Share this post