Secesija i Antonio Gaudi

Pri pomenu umetnosti i arhitekture sa početka XX vek, njihove originalnosti i bajkovitosti, nemoguće je ne pomisliti na Anotonija Gaudija i njegove fantastične građevine, koje i dan danas upotpunjuju identitet urbane Barselone. Secesija, l’ar nuvo, jugend stil, liberti stil... svi ovi nazivi kojima smo označili umetnost s’ kraja XIX i početka XX veka, iako vremenski odgovaraju Gaudijevom životu, ostaju nedovoljni i neopotpuni u opisu stvaralaštva ovog španskog genija. Neponovljivost njegovog promišljanja i stvaranja arhitekture i enterijera, eklektičan odnos prema celokupnoj prethodnoj umetničkoj tradiciji ostaju van okvira svih pravila i odlika postojećih stilova.

Antonio Gaudi i Kornet, svoju inspiraciju pronalazio je u knjigama, u prošlosti, u prethodnim stilskim epohama, u prirodi... Sklonost ornamentima tipična za Gaudija proizašla je iz velikog interesovanja sa srednji vek i gotiku, koje su u velikom delu Evrope, u to doba, postali izuzetno popularni. Sa druge strane, interesovanje za prirodu, biljke i životinje, dali su njegovoj mašti neiscrpan izvor inspiracija za oblikovanje stubova, ograda, nameštaja...

Kuća Batlo - fasada, Antonio Gaudi, Barselona, 1906.

Gaudijeva inspiracija prirodom i interpretacija oblika preuzetih iz prirode, iz biljnog i životinjskog sveta, na kući Batlo, upečatljiv je pokazatelj umetnikove fantazije i neverovatne projektantske sposobnosti. Bajkovita i zatalasana fasada kuće Batlo, bez oštrih uglova i rubova, podseća na kožu morske zmije. Talasasti elementi, mali istureni balkoni, svetlucave ploče umetnute u fasadu, poput krljušti neke ribe, stvaraju iluziju stalnog pokreta.

U prizemlju, kuća je oslonjena na masivne stubove koji podsećaju na stopala slona. Upravo oni, zbog svog izgleda, ali i položja - pošto su čak 60cm istureni na trotoar, tokom izgradnje kuće izazvali su čitav niz problema i neslaganja sa gradskim vlastima.

Kuća Batlo - unutrašnjost, Antonio Gaudi, Barselona, 1906.

Mekoća, odsustvo oštrih ivica i uglova, prepoznati na fasadi, vešto su preneti i u enterijer ove kući. Kao i ostale Gaudijeve kuće, enterijer kuće Batlo je Gaudijev autorski rad. Umetnik je detaljno promislio, kreirao i uskladio svaki detalj ugrađen u svoje delo - stepeništa, rukohvati, vrata, kamini.... A posebnu pažnju je posvetio prostorijama koje su bile namenjene vlasniku kuće, bogatom proizvođaču tekstila Đosepu Batlu i Kasanovasu.

U enterijeru se jasno uočava negiranje oštrih uglova i spojeva - spoj zida i plafona svuda je izveden suptilnim prelivanje i prelaskom jedne ravni u drugu. Spojevi susednih zidova, bez oštrih uglova, blago se prelivaju jedan u drugi, stvarajući utisak neprekidne talasatse zidne površine. U okviru zidnih površina, portali vrata i prozora sa svojim neobičnim, asimeričnim podelama i zaobljenim ivicama, podsečaju na ćelijske strukture.

Kuća Batlo - vrata, Antonio Gaudi, Barselona, 1906.

Ambijenti koje je Gaudi stvarao u svojim kućama, prepuni su neočekivanih i neobično modelovanih i ukomponovanih detalja. U skladu sa celokupnim stilom i upotrebom krivih linija, u jednom od predsoblja u zidu formira otvor nalik na pečurku i u niši smešta neobično modelovan kamin i prostor za sedenje u vidu klupa uz kamin. Celokupan prostor u niši i sam kamin obloženi su specijalnim vatrostalnim keramičkim pločicama u nijansama braon boje. Vodeći računa o koloritu, boja zida usklađena je sa bojom odabranih keramičkih pločica. Zidovi u kući Batlo, iako izgledaju kao mozaik, zapravo su vešto i precizno oslikani.

Kuća Batlo - kamin, Antonio Gaudi, Barselona, 1906.

Zanimljiva je priča, da je uprkos neverovatnoj zanimljivosti i popularnosti Gaudijevog rada, i za vreme njegovog života ali i danas, život u ovakvim prostorijama bez prisustva pravih linija, oštrih ivica i pravih uglova, za korisnike kuće vremenom postao izuzetno naporan. Uprkos tome, snaga Gaudijevog kreativnog duha ne gubi na svojoj vrednosti i populatnosti. Njegove građevine sa svojim enterijerima neozaobilazne su turističke tačke svakom posetiocu Barselone.

Autor:

Miljan Torma


Share this post