Rasveta u enterijeru

Od svih važnih faktora u unutrašnjem uređenju enterijera, osvetljenje je svakako jedna od najvažnijih stavki. Svetlost definiše vidljivost svake prostorije, i utiče na generalni ambijent i utisak. Postoji dva osnovna tipa osvetljenja: prirodno i veštačko. Kada pričamo o prirodnom svetlu, tu uglavnom mislimo na dnevnu svetlost koju dobijamo od sunca, ali to takođe može biti i svetlost kamina ili sveća. Pod veštačkim svetlom mislimo na rasvetu, koja dolazi u širokom dijapazonu raznoraznih (mahom električnih) izvora svetlosti ljudske proizvodnje – sve od najobičnijih sijalica, preko neonskih znakova i LED lampica.

Kako bi odredili najbolji tip osvetljenja za svaku prostoriju, moramo prvo da analiziramo ambijent i odlučimo nekoliko stvari: na kojoj strani se nalazi prostorija (bitno zbog položaja i putanje sunca), broj prozora – kao i njihov ugao, veličina, tip – za šta će prostorija biti korišćena (primera radi, prostorije koje služe kao radionice zahtevaju više i intenzivnije svetlosti od, recimo, standardnog dnevnog boravka), pozicioniranje, uklapanje estetike i stila veštačke rasvete, i – sveopšti utisak koji želimo da rasveta proizvede.

Svetlost kao izvor boja

Ljudsko oko je izuzetno osetljivo na boje, koje u dobroj meri utiču na naše raspoloženje. Tamno obojeni zidovi čine da prostorija izgleda manje i skučenije, dok svetliji tonovi imaju obrnuti efekat. Stoga, izvori svetlosti moraju biti namešteni u skladu sa tim principom. Direktna sunčeva svetlost (koja u sebi sadrži sve boje spektra) čini da čak i izrazito tamno okrečena prostorija izgleda otvorenije i toplije. Ipak, tu treba obratiti pažnju i na neke negativne stvari koje svetlost može prouzrokovati – kao što je odsjaj koji se reflektuje sa uglačanih površina. Različite boje drugačije reflektuju svetlost – crni objekti upijaju svu svetlost, dok beli refletuju sve nijanse. Naravno, količina dnevne svetlosti se lako može po potrebi smanjiti i povećati instalacijom zavesa i venecijanera. Vaše oko je najbolji indikator količine i tipa svetlosti – ako se vaši ukućani, gosti ili zaposleni žale na nedostatak ili preveliki intenzitet svetlosti u datoj prostoriji, obavezno to korigujte što pre.

Veštačka rasveta kao nameštaj

Premda veštačka rasveta ne može da parira prirodnoj svetlosti po rasponu boja i dobrom uticaju na ljudsko zdravlje, ona poseduje neke pogodnosti koje prirodna svetlost prosto nema. Sem očigledne (dostupnost 24h), tu su i: mogućnost lakog podešavanja ugla snopa svetlosti, izbor tipa osvetljenja (difuzno, direktno, različitih boja), to što možemo izabrati lampe, lustere, itd. – koji odgovaraju našem ukusu i željenom estetskom stilu. Tako lampe koje se nalaze u savremenim kancelarijama mahom izgledaju drugačije – moderno, ergonomski dizajnirane – od lampi u privatnim rezidencijama, gde su često od platna i daju toplo, prigušeno svetlo. Postavljanje na odgovarajuće mesto u prostoriji je takođe bitno, zato što nam to daje mogućnost da planirano osvetlimo delove i nameštaj u sobi koje posebno želimo da naglasimo.


Share this post