Postoji mnogo važnih stvari o kojima moramo voditi računa kada uređujemo novi restoran. Istraživanja pokazuju da odgovarajući izgled restorana, koji priliči njegovom tipu i upotpunjuje utisak tako što deluje na sva naša čula, može da dovede do povećanja u prodaji i do 300%.

Boja

Boje koje su se pokazale kao najbolji izbor za stimulisanje apetita su: crvena (ubrzava rad srca i pojačava glad), narandžasta (podseća na zdravu hranu i čini da se osećamo prijatno) i žuta (izaziva osećaj radosti i energičnosti). Nasuprot njima, boje koje su najmanje stimulisale – često i dovodile do osećaja odbojnosti prema hrani – su: siva (asocira na plesan i hranu koja je počela da se kvari), crna (aktivno smanjuje apetit), braon (podseća na zagorelu hranu), ljubičasta (asocira na nepopularnu hranu, poput ljubičastog kupusa, crvenog luka i patlidžana) i plava (deluje uspavljujuće).

Miris

Određeni mirisi izazivaju jake, nesvesne reakcije u ljudskoj fiziologiji. Neki od najjačih olfaktornih stimulansa su: lavanda (opuštajuće), kamilica (smanjuje depresiju), vanila (smanjuje stres i anksioznost), svež hleb (asocira na toplotu i prijatnost), bebi puder (sigurnost i nostalgiju), citrus (svežina), nana (budnost), krastavci i jabuka (čine da prostorija izgleda veća nego što jeste). Stoga mnogi restorani namerno postavljaju izvore ovih mirisa gde ih gosti lako mogu osetiti. Takođe, uvek bi se trebali truditi da neprijatni, teški mirisi, poput roštilja – koji deluje da se prostorija čini manjom nego što jeste – ne dospeju dalje od kuhinje gde im je i mesto.

Osvetljenje

Različite vrste osvetljenja stvaraju različiti efekat. Prigušeno, ambijentalno svetlo može biti odličan izbor za romantične lokale, ali direktno, jasno svetlo treba da služi kao jasan indikator najvažnijih mesta u samom objektu, kao što su bar, toalet, mesto za ostavljanje garderobe. Svetlo ne treba biti previše jako ili napadno, gosti moraju da se osećaju prijatno i opušteno.

Akustika

Jačina zvuka mora biti adekvatno usklađena sa tipom restorana. Studija je pokazala da ljudi u barovima gde je muzika na 88 decibela alkohol konzumiraju brže i u većim količinama u poređenju sa barom gde je muzika na 72 decibela. Muzika u restoranima takođe ne treba biti zapostavljena – gosti se osećaju neprijatno ako u lokalu vlada tolika tišina da je moguće da njihov razgovor čuju gosti za susednim stolovima. Naravno, ni previše glasna muzika nije dobra ideja – radi se o restoranima, ne diskotekama.

 

Arhitektura

Bez obzira na sam dizajn restorana, on treba da ispunjava određene uslove. Za početak, bitno je da gosti i osoblje u svakom trenutku mogu jasno da vide jedni druge. Ulaz/izlaz, toaleti, kuhinja i bar trebaju biti jasno obeleženi, kako bi ih gosti što lakše locirali i kako bi se izbegla nepotrebna konfuzija. Mora postojati dovoljno slobodnog prostora između stolova i stolica, kako bi gosti i osoblje mogli da se neometano kreću između njih i kako bi se eliminisao osećaj skučenosti i klaustrofobičnosti.


Share this post