Modularno igralište za decu prilagodljivo različitim površinama ugostiteljskog objekta

Studio DAN je inicijator ideje da se formira tim koji se sastoji od razvojnog psihologa PhD Jelice Petrović, pedagoga Katarine Majkić, sociologa PhD Dušana Ristić i arhitekata Vanja Ristić i Vladimir Savčić koji su se okupili oko grupe PLAYDAN sa temom razvoja dečijeg igrališta. Dečije igralište pored zabave je bitan element u razvoju deteta jer deca razvijaju različite osobine i imaju različite potrebe u zavisnosti od uzrasta. U našem projektu igralište je formirano da predstavlja metaforu razvojnog puta deteta. Kroz rad na stvaranju koncepta došlo se do zaključka da kroz ovaj pristup igralište može da bude deo dvorišta vrtića, škole ali i javne površine.

Jako smo ponosni što smo uspeli da stvorimo projekat igrališta koji je prilagodljiv različitim površinama jer smo želeli da omogućimo postavku i primenu istih,  bez obzira na površinu kojom raspolažete. Time smo pružili mogućnost ugostiteljskim objektima različitih veličina i formata da mogu da inkorporiraju igralište u svoj sadržaj. Tokom rada sa razvojnim psihologom PhD Jelicom Petrović, pedagogom Katarina Majkić, i sociologom PhD Dušanom Ristić smo zaključili da možemo kreirati koncept igrališta koji je prilagođen različitim uzrastima dece, a arhitekte Vanja Ristić u saradnji sa osnivačem DAN-a Vladimirom Savčićem su ideju i koncept preneli i razvili u idejno rešenje za modularno igralište.

Važnost igrališta i sadržaja za najmlađe u ugostiteljskoj industriji se razvila tokom poslednjih godina gde čitava porodica može da uživa u poseti restoranu/hotelu i bude zanimljiva za svim generacijama. Dok odrasli članovi mogu uživati u razgovoru, najmlađi imaju mogućnost igranja, a na taj način svi imaju ispunjeno vreme prilagođeno njima.

Takođe igrališta su veoma korisna u restoranima jer smanjuju odlazak posetilaca dok čekaju na slobodno mesto i uslugu, umesto toga kao porodica mogu da uživaju u igralištu. Naš projekat je pristupio ovom pitanju i kreirali smo igralište u kom mogu da se aktivno uključe i roditelji kako i deca.

Još jedna prednost igrališta i njegovog dodatka ugostiteljskom objektu je ta što pružate mogućnost porodicama da spoje aktivnosti te imaju zajednički obrok kao i posetu igralištu sa decom sve na jednom mestu. Sve ovo će učiniti da povećate broj posetilaca koji se vraća u vaš objekat i postaju lojalne mušterije. Primere takvih ugostiteljskih objekata možete videti širom sveta i kod nas. Restoran Piknik na Ribarskom Ostrvu je spojio ova dva koncepta i brzo oformio bazu lojalnih klijenata u okviru mladih porodica.

 Restoran Piknik na Ribarskom Ostrvu

Ovim projektom smo želeli da pružimo mogućnost restoranima i hotelima da spoje i uvedu sadržaje koje imaju i ugostiteljski formati popularno nazvane Igraonice za decu, a da zadrže već postojeće usluge namenjene starijim članovima porodice. Na taj način se proširuje paleta usluga u ugostiteljskom objektu i čini vaš objekat privlačnijim i konkurentnijim na tržištu. Takođe smo želeli da na kreativan i na ne standardan način pristupimo kreiranju kutka za decu u ugostiteljskim objektima. Ona ne mora da bude zahtevna investicija, a opet može da se prilagodi različitim uzrastima dece.

Ukoliko želite da saznate više o našem projektu ili razmišljate o uvođenju dečijeg odeljka u Vaš ugostiteljski objekat, kontaktirajte nas i pišite nam na office@danstudio.org.

Srdačan pozdrav,

Vladimir Savčić


Share this post