Moderan i savremeni dizajn enterijera

Ova vrsta dizajna je nastala iz Art Deco stila poznog  u XIX i početak ranog XX veka, svoj vrhunac je dostigao 1950-tih i 1960-tih godina. Premda da je po mnogo čemu sličan, današnji moderni stil nije ni približno toliko izraženih boja, ali takođe nije ni hladan, sterilan i minimalistički opremljen kao što ga neki zamišljaju, već je komforan i prijatan, i jednako se primenjuje u domovima, kancelarijama i radnjama.

Postoji nekoliko opštih pravila koja čine osnovu ovog dizajna:

Boje

Crna, bela i neutralne boje su najzastupljenije u ovakvom uređenju. Jarke boje, bilo da su u vidu farbe, tapeta ili nameštaja, stvaraju jak kontrast sa ovim jednostavnim bojama i čine da prostor izgleda zanimljivo i nesvakidašnje. Recimo, ako zidove ofarbate u blage pastelne nijanse, to može poslužiti kao savršena pozadina za odvažno obojen nameštaj i ostale dodatke poput slika.

Linije i prostor

Linija je jedna od primarnih jedinica uređenja i posebno je izražena u ovakvom stilu. Ogoljena cigla, neravan prirodni kamen, drvo, beton, visoki prozori, umetničkim dela u vidu geometrijskih oblika – na svima njima se jasno razaznaje linija i prostor. Svaki od ovih objekata stoji za sebe i priča sopstvenu priču, iako i pored toga doprinosi celini. Strukturalni elementi, poput cevi koje štrče iz zidova, vazdušnih kanala koji vise sa plafona, su savršeno prihvatljivi u ovakvom uređenju i lako se mogu obraditi i prilagoditi kompletnom enterijeru. Podovi trebaju biti goli i glatki, od uglačanog drveta, pločica ili vinila. Ako morate da stavite tepihe, izaberite običan jednobojni tip, ili neki u geometrijskim šarama.

Nameštaj

Moderni nameštaj je jednostavnog oblika, često tapaciran i, u zavisnosti od ostatka enterijera, najćešće crn, beo ili jarkih boja. Tkanine poput pamuka, vune, jute i platna mu daju teksturu. Ako je ideja da sav nameštaj bude jedne (ili slične) boje, jastučići prostoriji mogu pružiti potrebnu dozu vedrijih tonova. Mada minimalizam nije (više) preterano zastupljen u ovom stilu, ideja je da svaki predmet nameštaja stoji istaknuto, te je zato bitno stvoriti dovoljno slobodnog prostora između svih objekata.

Accessories

Veliki ramovi od poliranog ili mat crnog, prirodnog drveta, kao i od metala, su odličan izbor za fotografije i umetničke slike. Grupisanjem više njih na jedno upečatljivo mesto u prostoriji možete stvoriti još izraženiji efekat. Biljke takođe trebaju biti velikog rasta, sa neobičnim listovima i bujnim cvetovima, u jednostavnim, krupnim saksijama. Upotrebom odgovarajućeg osvetljenja možete na prirodan način da vodite pogled gledaoca na objekte i mesta na koje želite da posebno skrenete pažnju.


Share this post