Mobilne aplikacije i njihova upotreba u hotelijerstvu

Kao što su kompjuteri doveli do velike revolucije u načinu na koji poslujemo, kupujemo, komuniciramo i dolazimo do informacija, tako su nam pametni telefoni omogućili da to podignemo na još viši stepen, eliminisanjem potrebe da sedimo za računarima kako bi sve to postigli. Čovek opremljen jednom od ovih spravica je u svakom trenutku, na svakom mestu, povezan ne samo na internet, već i na hiljade najrazličitijih aplikacija, koje su često besplatne, lake za instalaciju i upotrebu.

Procenjuje se da oko dve trećine svetske populacije poseduje mobilne telefone. Polovina od toga – pametne telefone. Telefoni su odavno prestali biti samo trend, oni su svepristuni deo današnjice. Stoga, njihova važnost u hotelijerskoj industriji se ne sme potceniti. Skoro trećina svih online putnih aranžmana u svetu u drugoj polovini 2016-e su bili rezervisani preko mobilnih uređaja.

Nova generacija putnika i gostiju (tzv. Millennials) se retko kada odvajaju od svojih telefona, a upravo oni, njih 75%, želi da putuje što više po svetu. Hotelijeri koji žele da što bolje iskoriste njihovu žudnju za pustolovinama kako bi povećali sopstvenu potražnju za rezervacijama trebaju da obrate pažnju na par bitnih stvari.

Web sajtovi koji su loše optimizovani/dizajnirani za mobilne uređaje

Činjenica je da nas je stil života u kom sve informacije imamo lako dostupne na tacni učinio nestrpljivim i lako razdražljivim. Ako na nekom websajtu ne nađemo nešto što tražimo u prvih par minuta, ili, još gore, ako nam se jako ne dopadne kako sam websajt izgleda, isključićemo ga i proslediti na neki drugi. Sajt (ili aplikacija) moraju biti pregledni, jednostavni za korišćenje, dobro dizajnirani. Gosti (pogotovo mlađi) se često u okviru svojih recenzija dotiču čak i te teme, pa je pametno ne štedeti truda i para na izradi sajta i/ili aplikacije, pošto loše odrađen sajt/app može biti poguban za vaš biznis.

Nedoslednosti korisničkog iskustva u okviru svih kanala

Današnji gosti očekuju isti nivo usluge i profesionalizma u okviru svih platformi i kanala komunikacije. To podrazumeva da redovno proveravate svoj email, svoju Facebook stranicu, deo sa pitanjima/recenzijama/komentarima na vašem websajtu i aplikaciji – i da na svakom od njih održavate istu količinu pristupačnosti, brzine u odgovaranju i predusretljivosti. Takođe, bitno je održavati uniformnost dizajna između sajta, aplikacije i platforme preko kojih na njih prisupate. Websajt ne treba da se bitno razlikuje kada ga gledate preko računara u odnosu na kako izgleda kada ga otvarate preko mobilnog telefona.

Nemogućnost da posmatrate video sadržaj preko mobilnog

Istraživanja pokazuju da skoro polovina ljudi ispod 35 godina gledaju video sadržaj isključivo preko njihovih mobilnih uređaja. Video prezentacija vašeg hotela je jedan od dokazano najsigurnijih načina da povećate broj rezervacija. To znači da sajt i aplikacija moraju biti optimizovani za puštanje ovakvog sadržaja, ali to je jedan od najboljih vidova marketinga – preko 70% rezervacija se odvija odmah nakon gledanja video snimka hotela. Naravno, kao i kod razvoja aplikacije i sajta, i ovde je bitno unajmiti nekoga ko će vaš hotel profesionalno snimiti i tako prikazati u najboljem svetlu.


Share this post