Minimalizam i njegova upotreba u dizajnu enterijera

Minimalizam je popularan stil unutrašnjeg uređenja koji je često pogrešno shvaćen. Premda ga mnogi smatraju preterano hladnim, dosadnim i jednostavnim, minimalizam, kao i svaki stil, u zavisnosti od veštine i pažnje koja mu se posveti, može biti zanimljiva i dobrodošla promena prostora na svakom nivou. Uz to, neke od prednosti minimalizma koje bi trebalo posebno naglasiti su povećani osećaj slobode, zadovoljstva svojim okruženjem i manje stresa zbog nereda koji nas inače okružuje.

Ovo su neki od elemenata minimalizma na koje trebate obratiti posebnu pažnju:

  • Izbor raznolikih i raznovrsnih materijala

Minimalizam ne znači da sve treba biti istog izgleda. Iako se u okviru njega tradicionalno koriste prigušeni i neutralni tonovi, to ne isključuje predmete i površine sa bogatim teksturama, kao što su drvo, staklo, tkanina, platno, keramika.

  • Izaberite komad nameštaja koji će se izgledom izdvajati od ostalih

Jarke boje nisu neprijatelj minimalizma, sem ako se sa njima ne pretera. Stoga, jedan centralni komad nameštaja može služiti kao fokus prostorije oko koje potom gradite priču kroz osvetljenje, biljke i ostale dodatke. Ako se za odlučite za ovakav pristup, ipak se treba držati principa spoja forme i funkcije, kao i čistih linija u dizajnu enterijera.

  • Umesto komada nameštaja, izaberite umetničko delo

Sličan princip, gde umesto komada nameštaja, u prostoriju postavljate veliko umetničko delo koje će dominirati prostorom. Ovo može čak i najsterilniji ambijent da transformiše u nešto daleko veselije i toplije.

  • Dodajte akcentne elemente

Kada je reč o neutralnim bojama kao što su bela, bež, siva, elementi koji su kontrasno obojeni mogu savršeno poslužiti da razbiju monotoniju i plene pogled ka mestima u prostoriji na koje želite da posetilac obrati pažnju.

  • Trudite se da nameštaj bude što jednostavnijeg oblika

Čiste linije i akcenat na funkcionalnosti su među najbitnijim odlikama minimalističkog stila unutrašnjeg uređenja, te je tako izbor odgovarajućeg nameštaja koji sadrži ova svojstva itekako bitan.

  • Neka pogled govori za sebe

Ako prostorija poseduje impresivan pogled, recimo u vidu balkona ili velikih prozora sa kojih se pruža dalek vidokrug, pomerite sav nameštaj i ostale predmete i dopustite da pogled bude centralni fokus.

  • Dosta otvorenog prostora

Iako nam je u prirodi da skupljamo predmete i ispunimo svaki ćošak i pedalj naših stanova i soba raznoraznim predmetima koje često čak ni ne koristimo, važno je odoleti ovom iskušenju i dopustiti da prostorija ostane otvorena, sa puno prostora u kome se možemo osećati prijatno i oslobođeno.

  • Iskoristite svetlo kao deo dekoracija

Svetla različitih boja i tonova mogu dati prostorijama po potrebi toplije ili hladnije note, a razni lusteri, fiksne svetiljke, stone i stojeće lampe u minimalističkom stilu mogu biti prava umetnička dela sami po sebi i savršeno se uklopiti u bilo koji enterijer.


Share this post