Milenijumska generacija i ugostiteljska industrija

Takozvana „milenijumska generacija“ (eng. millenials) obuhvata ljude koji su rođeni između 1980. i 2000. i, sa preko 90 miliona, predstavlja najmnogoljudniju generaciju u istoriji sveta. Milenijalci su česta tema raznoraznih istraživanja i članaka na internetu, gde se o njima priča generalno podrugljivim tonom, ali činjenica je da su sve važniji faktor i rastuća demografija gotovo svake industrije na svetu, pa tako i ugostiteljske.

Postoji nekoliko karakteristika po kojima se milenijalci bitno razlikuju od prethodnih generacija. Kao prvo, poriv za putovanjima je kod njih mnogo izraženiji. Dok starije generacije uglavnom putuju radi posla i odmora, milenijalci to rade kako bi „videli sveta dok su još mladi“ i osećaju jednaku želju da posete svima poznate popularne destinacije, kao i manja, neafirmisana mesta. Sledeća bitna razlika je njihovo oslanjanje na tehnologiju. Pošto često nemaju previše novca, posvetiće sate čitajući razne komentare i recenzije na internetu, kako bi našli najoptimalnije mesto za boravak – pri tome uzimajući u obzir lokaciju, blizinu i povezanost gradskog prevoza, okolne restorane, kafiće, muzeje, popuste u to doba godine, i još mnoge stvari o kojima ostali gosti ne posvećuju bilo kakve pažnje, ili ih uzimaju zdravo za gotovo.

Oberučke prihvatite nove tehnologije

Nezamislivo je putovati bez telefona. Ove moćne spravice su odavno postale pravi minijaturni računari, preko kojih smo u svakom trenutku povezani sa najvećom informativnom mrežom koja postoji – internetom. Procenjuje se da oko 75% milenijalaca ima neku aplikaciju za putovanja na njihovim telefonima. Stoga je od izuzetne važnosti da vaš sajt bude adaptiran za preglednost na telefonima i tabletima svih vrsta i operativnih sistema, kao i da aplikacija – ako je imate – bude profesionalno programirana i jednostavna za korišćenje.

Moć socijalnih mreža

Preporuke i kritike od strane bivših gostiju su odličan pokazatelj poslovanja svakog ugostiteljskog objekta. Hotelskoj upravi mogu dati do znanja sa čim su njihovi gosti geenralno zadovoljni, a šta im se ne dopada, dok buduće goste mogu privući, ali isto tako lako odvratiti ako negativnih komentara ima više nego pozitivnih. Pokušavati da brišete ove recenzije, ili, još gore, da ulazite u raspravu sa osobama kojima se nešto nije dopalo (čak i kada je to neistinito) je najgora stvar koju možete da uradite. Internet sve pamti, pa je tako najpametnije da uvek postupate profesionalno i smirene glave, čak i kada onlajn čitate nešto o vašoj firmi što smatrate potpunom besmislicom. Danas mnogi hoteli nude proizvode, usluge i popuste u zamenu za recenzije na socijalnim mrežama. Naravno, važno je imati osobu koja će biti zadužena za interakciju sa gostima preko ovih mreža – potencijalni gosti će često pre postaviti pitanje preko Fejsbuka umesto što će vam poslati imejl.

Nova iskustva

Milenijalci putuju kako bi mogli da steknu nova i neponovljiva iskustva. Traže uzbuđenja, nesvakidašnjost i ovi faktori su im neizmerno važniji od samog luksuza i enterijera hotela. Zbog toga sajtovi kao što je Airbnb postaju sve popularniji. Da bi zadržali njihovu pažnju, potrebno je da ponudite interesantne aktivnosti – kurseve pravljenja kraft piva, ture šetnji po prirodi, radionice, obilaske manje poznatih lokala koji ne iskaču kao prvih par rezultata gugl pretrage tog mesta. Bitno je pružiti im sobu i obećati zagarantovanu avanturu van nje.


Share this post