Mali prostori i njihovo uređenje

Svako ko je nekada stanovao u garsonjeri, ili sličnom malom i skučenom prostoru, zna da život u takvim uslovima sa sobom nosi sopstvene izazove. Ipak, to ne znači da takvi prostori ne mogu biti lepo opremljeni i funkcionalno uređeni. Ovo su neki od saveta koji će vam pomoći da što bolje isplanirate i iskoristite uređenje ovakvih prostora.

Dobro razmislite o svemu

Potrebno je da precizno znate za šta će prostor tačno biti korišćen i da u skladu sa tim pre početka renoviranja ili useljenja donesete odluku o stilu i atmosferi koje želite da postignete. Područje na raspolaganju diktira da ćete imati malo prostora za eksperimentisanje, što znači da morate imati iskristalizovanu sliku onoga što nameravate. Dobro planiranje svakog dela nameštaja – njegovih dimenzija, položaja u prostoriji i slobodnog prostora oko njega, će vam uštedeti puno vremena, novca i eventualne glavobolje.

Mali prostor ne znači da sav nameštaj takođe treba biti manji

Razmišljanje da prostor treba biti ispunjen isključivo malim komadima nameštaja je česta greška. Jedan veliki centralni komad, poput kreveta, ili troseda, može poslužiti da čitava prostorija izgleda manje nabacana i prepunjena. Ovakav kontrast čini da soba izgleda vizuelno zanimljivije i još više ističe sav nameštaj u njoj.

Važnost pravilnog osvetljenja

Svetlost može učiniti da prostor izgleda veće, a njen nedostatak lako može dovesti do suprotnog efekta – da sve izgleda još klaustrofobičnije. Većinu površine na podu će zauzimati nameštaj, tako da su lusteri i lampe koje su pričvršćene na zidove dobar izbor osvetljenja, ali takođe treba postaviti i po koju podnu i stolnu lampu, kako bi plafon bio makar delimično osvetljen i manje mračan.

Izbor boja

Izaberite jednu boju kojom ćete prekriti sve zidove, uključujući i plafon, u sobi – kako bi ona izgledala veće. U tu svrhu najbolje deluju tople i jarke, ili mekše i umirujuće boje – u zavisnosti od toga za šta će soba biti korišćena. Umirujuće boje su bolje za spavaću sobu, čija je svrha mir i opuštanje, dok su jarke boje korisnije za dnevnu i radnu sobu u kojoj moramo da održavamo koncentraciju. Ako u to ukomponujete još jedan tako obojen predmet, kao što je, recimo, tepih, čitava prostorija će još više biti akcentovana i ujedinjena tom bojom.

Multi-funkcionalnost

Verovatno najbitnija stavka kod malih prostora je multi-funkcionalnost – nameštaj koji može da duplira u njihovoj upotrebi. Recimo, krevet koji ima prostor za odlaganje posteljine i odeće, ili stolovi koji se mogu izvući i vratiti kada više nisu potrebni.

Ovakvi prostori zahtevaju određenu dozu kreativnosti i kompromisa, ali ne postoji nijedan razlog zbog čega ne mogu da se urede tako da izgledaju kvalitetno i ostavljaju jednako jak pozitivni utisak kao i prostorije daleko veće kvadrature.


Share this post