London Design Festival 2016

Kako bih uopšte pisao o njemu, prvo moram da ukratko napišem nešto o njegovoj istoriji i kako je nastao. London Design Festival je događaj posvećen dizajnu koji se u septembru održava širom Londona. Osmišljen od strane Džona Sorela i Ben Evansa 2003-e, sa idejom da se napravi redovan događaj koji će promovisati kreativnost tog grada, ubrzo postaje jedan od najvažnijih i najposećenijih događaja tog tipa koji okuplja vodeća imena i brendove u svetu dizajna.

Festivalski program se sastoji od preko 400 različitih izložbi, instalacija, predavanja, radionica i ostalih dešavanja i ulaz na njih je uglavnom besplatan. Svake godine ovaj festival poseti više od 300.000 ljudi iz čitavog sveta. Srećan sam što ove godine i ja bio jedan od njih.

Velika promena u odnosu na prethodne festivale je prvi London Design Biennale, čija je tema, „Utopia by Design“, izabrana u čast 500-godišnjice objavljivanja Tomas Murovog kultnog političko-filozofskog dela Utopija. Predstavnici 37 zemalja su se trudili da posetiocima prikažu kako se pojam utopije može tumačiti u različitim kulturama. Albanija je dobila najveći broj glasova posetilaca i tako osvojila Public Medal za „Bliss“, skup klupa i stubova od poliranog inoksa čiji odrazi predstavljaju našu potrebu za samoispitivanjem i solidarnošću. Internacionalna porota, sastavljena od 12 vodećih stručnjaka, je izabrala dobitnike ostalih medalja. Liban je osvojio London Design Biennale Medal 2016 za „Mezzing in Lebanon“, rekreaciju autentične ulice Bejruta. Rusija je osvojila Utopia Medal za „Utopia: Lost Archives of Soviet Design“, instalaciju futurističkih zamisli sovjetskih dizajnera, proizvedenih u rasponu od 1960-ih do 1980-ih, koje mahom nisu otišle dalje od njihovih radionica. Jaguar Innovation Medal dobija Švajcarska, za „In-between: The Utopia of the Neutral" projekat u kom se sedam švajcarskih dizajn studija udružilo sa sedam specijalizovanih industrijskih proizvođača, svako od njih sa znanjem iz određene oblasti, kako bi napravili izložbu koja objedinjuje švajcarsku istoriju političke neutralnosti i dizajna. Iako Srbija ovoga puta nije učestvovala na takmičenju, ostvareni su kontakti i inicijalni razgovori za koje se nadam da će dovesti do toga da se naša zemlja za dve godine pojavi na ovom prestižnom događaju.

 BlissMezzing in Lebanon

Utopia: Lost Archives of Soviet DesignIn-between: The Utopia of the Neutral

LDF je klasičan primer uspešne ideje i realizacije. To je ozbiljan, profesionalno organizovan festival tolikog obima da ga je nemoguće čitavog pokriti i posetiti sve njegove atrakcije. Ali upravo se u tome i krije njegova čar – bez obzira na to da li ste profesionalac ili potpuni laik, u poseti poslovno ili kao turista, u njemu postoji nešto što će se dopasti svakome.

Kao i sam London, LDF je takođe inkluzivan, pa se tako u njegovom okviru mogu naći izložbe renomiranih stručnjaka i neafirmisanih početnika. I jedni i drugi dobijaju šansu da svoja dela i ideje predstave kritičkom oku javnosti, koja iz godine u godinu u sve većem broju posećuje ovu manifestaciju. London je grad koji se konstantno menja i u kom postoji vizija i nagon za daljim usavršavanjem i eksperimentisanjem, svaki put kada sam u njemu imam priliku da vidim i iskusim nešto novo. Stoga, ako budete imali priliku da posetite London u septembru, obavezno obiđite i London Design Festival.

U sledećih nekoliko postova ću pokušati da vam dočaram utiske ostvarene kroz razgovore sa brojnim učesnicima i poseticima. Takođe, nemoguće je a da se ne osvrnem na neke od najzanimljivijih instalacija i izložbi koje su se desile, kao što su „The Green Room“ londonskog studija Glithero, „Liquid Marble“ francuskog dizajnera Matje Leanera, „Foil“ Bendžamin Huberta i mnogi drugi.

The Green Room

Foil

Liquid Marble


Share this post