Kako urediti stan za izdavanje

Mnoštvo stanova za izdavanje na jedan dan ili duže, koje pronalazimo na internet stranicama, pretvorilo je opremanje i uređenje ovih enterijera u zahtevan i ozbljan zadatak za svakog vlasnika. Iako ne postoje stroga pravila za kreiranje određene atmosfere i ambijenta, ipak treba promišljeno pristupiti ovom procesu kroz renoviranje stana, obabir teme ili stila u kojem uređujemo stan, odabir materijala, boja, nameštaja... Upravo jedan ovakav sistematičan proces uz saradnju sa arhitektom, dekoraterom ili samostalno, ako imate smelost i sklonost ka uređenju prostora, rezultira prostorom čije fotografije mogu na sajtovima za izdavanje stanova lako i brzo da privuku pažnju posmatrača i budućih stanara.

Važnost prvog utiska o vašem stanu, sa procesa traganja po internetu prenosi se i na prvi utisak i doživljaj vašeg stana - od trenutka sagledavanja ulaznih vrata i ulaska u stan, do boravka u samom stanu i svim njegovim prostorijama. Upravo zbog toga iskusni vlasnici u izdavanju stanova, veliku pažnju posvećuju i izgledu prilaznog koridora, izgledu ulaznih vrata i ulazne zone u stan. Uredna i čista vrata, ponekad upadljivo obojena, upotpunjena biljkama, ogledalom ili originalnom oznakom broja apartmana, često ostavljaju jak pozitivan utisak.

Izgledu stana i njegovoj funkcionalnosti treba posvetiti veliku pažnju. Umešnost arhitekte ovde ima značajnu ulogu, ne samo u procesu osmišljavnja stana, nego i u pronalaženju funkcionalnih rešenja - položaj i organizacija kuhinje sa potrebnim sadržajima, organizacija ulazne zone, dnevnog boravka, spavaće zone i toaleta... Svaki od budućih stanara ceniće urednost stana, prijatan, ugodan ambijent i funkcionalnost svih zona - posebno mogućnost odlaganja obuće i garderobe.

Stil u kome želite da uredite svoj stan pružava vam slobodu u izboru tema, boja i načina interpretacije. Savetuje se da, ako postoji mogućnost, bude inspirisan lokalnim okruženjem - poznatim građevinama, slikarima, značajnim lokalnim temama... Svakako tema stana može da bude i potpuno slobodna - interpretacija filma, poznate slike, stripa, jedna boja kao dominantan element prostora... Ovakvi temaski okviri uvek pružaju zanimljiv i klijentima privlačan prostor.

U skladu sa odabranom temom biraju se materijali, nameštaj, dekoracija, slike, skulpture, biljke... Po pravilu, nameštaj treba da bude nov ili ako sam tematski okvir opremanja zahteva rustičan ili stilski komad nameštaja, uzimaju se kvalitetno restauirani stari komadi. Ipak, na ovakvim ponekad vrednim komadima nameštaja ili dekoracije ne treba insistirati - zbog svoje vrednosti mogu da postanu predmet smetnje i opterećenja kako za stanodavca tako i za korisnike stana.

Savetuje se da i materijali koji se koriste u enterijeru budu kvalitetni i otporni na dugotrajnu upotrebu, čime dobijate uredan i privlačan stan na duži vremenski period. Atmosfera koju dobijama mora da bude prijatna za širu grupu korisnika, čime povećavamo sebi mogućnost za izdavanje stana. Neutralna atmosfera, kako se često navodi, postiže se umerenom i adekvatnom dekoracijom. Fotografije ovakvih ambijenata lako privuku pažnju budućih korisnika. Vaš stan ne sme da sadrži lične predmete vlasnika stana, poput fotografija ili starih stvari... treba izbegavati i upotrebu verskih ili nekih drugih klasnih simbola koji mogu da vređaju i provociraju korisnike ili da ih tokom pretraživanja interneta odvrate od ideje da zakupe vaš stan.

Autor:

Miljan Torma


Share this post