Kako urediti balkon...

Dugo očekivani dolazak leta pruža nam bezbroj mogućnosti za uživanje u prirodi, planini, jezeru, suncu,toploti... Ipak i u okviru svog doma, imamo mogućnosti da formiramo kutke namenjene ispijanju jutarnje kafe, čitanju knjige, popodnevnoj dremci ili večernjem druženju sa prijateljima. Mi koji nemamo vrtove za ovakve hedonističke trenutke, ne treba da zaboravimo svoje balkone, koji ma koliko bili mali, uz malo kreativnosti i napora postaju idealna mesta za naše dnevne aktivnosti. Pišemo ovaj članak, u nadi da ćemo da pokrenemo lavinu inspiracija i transformacija balkona širom grada... Ne dozvolite da vam balkon bude ostava - umesto toga, uređujući ga po svom ukusu i potrebama, stvorite sebi prostor za uživanje!

Balkon - ambijent

Mašta, kreativnost i ugađanje sebi - svojim željama i potrebama su glavne smernice pri uređenju balkona. Kako bi ovo zaista bio prostor za relaksaciju vas ili celokupne porodice, mora da bude odraz vašeg stila života, vaših interesovanja, hobija... Zahteve i pravila određujete vi sami! Arhitekta ili dizajner, pomaže u uobličavanju ove ideje i odabiru potrebnih elemenata. Stoga mi ćemo da vam damo samo par predloga - smernica šta sve možete da unesete u svoj novi balkon i na koje načine možete da ih uredite.

Balkon - različiti ambijenti i načini sedenja na balkonu

Udobna sedišta su svakako jedan od najbitnijih elemenata svakog balkona.  U zavisnosti od prostora kojim raspolažete to mogu da budu jednostavne male stolice sa stolićem za ispijanje kafe, čaja ili neka baštenska fotelja i garnitura. Ali ne zaboravite i na mogućnost izrade po meri ugradnih klupa sa mekim tapaciranim sedištima... Za one sa specifičnijim stilom, rešenje mogu da budu i raznobojni jastuci raspoređeni po podu... Pod na balkonu, pored uobičajenih deking podnih obloga koje postoje na tržištu, možete da udopunite i raznim drugim oblogama i materijalima. Posebnu draž i toplinu vašem balkonu daće raznobojni tepisi i krpare, koji vam pružaju i udobnost prijatnog sedenja na podu. Kombinacije materijala, poput drvene podne obloge i kamenih oblutaka na vašem balkonu mogu da stvore neočekivan ambijent.

Balkon - različite kombinacije podnih obloga

Ne zaboravite biljke koje će svojim izgledom, bojama i mirisima doprineti vašem opuštanju. Posavetujte se sa stručnjacima prilikom izbora biljka, vodeći računa o orijentaciji vaše terase u odnosu na stane sveta, količini svetlosti kao i načinima održanja i zalivanja biljaka kako bi vam što duže trajale. Mirisne začinske biljke, ukoliko volite kuvanje, mogu svoje mesto da pronađu i na vašoj terasi kao i na vašoj trpezi. Mi vam dajemo predloge i primere kako i gde postaviti saksije sa odabranim biljkama. To mogu pored uobičajenih podnih saksija da budu i popularni vertikalni vrtovi, gde ćete na zidove postaviti police sa biljkama.

Ono što je sigurno, prilikom uređenja svog balkona poslušajte sebe. Birajte boje, materijale, nameštaj, svetiljke i biljke koje vam se dopadaju...

Vaš balkon mora da bude mesto vašeg uživanja!!!
Balkon - vrt

Autor:

Miljan Torma


Share this post