Kako transformisati unutrašnje uređenje uz pomoć industrijskog dizajna

Restauriranje raznih starih i napuštenih objekata poput skladišta, ambara, fabrika i sličnih prostora je steklo neverovatnu popularnost širom sveta u poslednjih nekoliko godina. Ono što ljude najviše privlači kod industrijskog dizajna je njegova sirova izražajnost, a ovo su neki od načina na koji možete postići taj izgled.

Pronađite inspiraciju u istorijskim zgradama

Goli cigleni zidovi, čelični stubovi, otvoreni sistemi za ventilaciju, grubi betonski podovi – česti elementi u starim zgradama, koji vam mogu pokazati kako da uskladite i adaptirate taj stil za vaše potrebe. U većim gradovima, čitave četvrti, često na periferiji i industrijskoj zoni, se polako modifikuju i pretvaraju u poslovne kancelarije i stambene objekte, tako da su šanse dobre da lično možete otići i videti kako izgledaju, i kako se uređuju, uživo.

Izaberite vaš omiljeni metal

Nekada su cevi ogoljenog metala bile vidljive širom naših kuća i stanova. Krupne metalne lampe, kabineti, kreveti, kvake od kovanog gvožđa se vraćaju u modu. Bakar, brušeni nikl i liveno gvožđe su takođe odličan izbor ako nameravate da ciljate na industrijski izgled koji je pritom organski. Za razliku od skupljih materijala poput mermera i određenih vrsta drveta, ovi metali se često mogu nabaviti po pristupačnijim cenama.

Mešanje i uklapanje modernog i industrijskog

Premda se ova dva stila umnogome razlikuju, njihovo kombinovanje može proizvesti jedinstveni izgled i ugođaj. Najlakša prostorija za ovakvo eksperimentisanje je kuhinja. Današnji aparati za pripremu hrane su, zahvaljujući njihovoj konstrukciji od nerđajućeg čelika, elgantno hromiranog izgleda – koji se može lako uklopiti sa masivnim kabinetima i gvozdenim stolovima kakvi su bili u upotrebi početkom 20. veka.

Umetnička dela

Industrijski dizajn se odlično dopunjuje sa smelim muralima, grafikama i simbolima. Dela jednostavnog (često i jednobojnog) izgleda su idealan način da ogoljene zidove učinite zanimljivijim. Ideje možete naći svuda oko vas – grafiti u gradu, stari simboli, retro pop art, citati omiljenih književnika i umetnika.

Izloženi mehanički detalji

Otkriveni ekseri, neravni betonski podovi, nezavršen izgled koji odaje utisak kao da se prostor još uvek razvija i da je u procesu stalnog usavršavanja. Postoji čitava industrija koja se bavi izradom raznih mehaničkih dodataka u ovom stilu. Bez obzira da li su to zidne lampe u obliku harmonike koje se mogu produžavati, ili lusteri sa lampicama koje izgledaju kao da su iz vremena Edisona, kod njih se namerno potencira način na koji radi – njihove nesavršenosti i često neergonomski dizajn.

DIY (uradite to sami)

Jedna od najboljih stvari kod industrijskog dizajna unutrašnjeg uređenja je što mnoge od ovih elemenata možete napraviti sami, sa nešto malo truda i znanja. Čak i ako niste toliko spretni sa električnim alatkama, postoji na hiljade YouTube tutorijala koji na jednostavan način, korak po korak, pokazuju kako se ovakvi detalji i delovi nameštaja prave. Njihov nezgrapni izgled prikriva početničke greške, a takve sitne mane mogu čak i doprineti celokupnom utisku.


Share this post