Kako optimizovati hotelski marketing

Iako mnogi misle da se hotelski marketing svodi na samo dve faze: planiranje i rezervaciju, istina je da je čitav proces zapravo mnogo složeniji od toga. Ali, zahvaljujući nekim lako dostupnim alatkama na internetu, optimizacija je danas lakša nego ikada pre i generalno se deli na sledeće korake:

Mašta

Faza u kojoj gost sanja o tome da poseti neko mesto i tamo doživi određeno iskustvo. U ovoj fazi gost još uvek nije otkrio vaš hotel, ima samo opštu ideju svog odmora ili poslovnog puta. Stoga je važno korstiti SEO (eng – search engine optimization) kako bi vaš hotel bio jedan od prvih relevantnih rezultata na Guglu, socijalnim mrežama kao što su Facebook i Instagram, i aplikacijama kao što je Hitlist.

Odabir

Prosečni putnik poseti preko 20 različitih sajtova pre nego što se odluči gde će da rezerviše. Cilj u ovoj fazi je pronaći načine da se izdvojite od konkurencije kako bi izabrali baš vas. Online recenzije na TripAdvisor-u su ovde jedan od najvažnijih faktora, ali sam sajt hotela takođe mora biti optimizovan: podešen za posetu preko svih vrsta mobilnih uređaja, pregledan, jasan i lak za korišćenje.

Rezervisanje

U ovoj fazi, gostu treba pružiti razlog da što lakše rezerviše na vašem sajtu. Optimizovani endžin za sajt rezervacije poput Avvio, i tehnologije koje pomažu u tzv. direktnim rezervacijama kao što su Triptease i SiteMinder, su ovde od neprocenjive pomoći.

Priprema

Gosti su u ovoj fazi ushićeni zbog predstojećeg putovanja. To treba iskoristiti tako što ćete stupiti sa njima u kontakt i otkriti razloge zbog čega su izabrali baš vas i šta očekuju od njihovog boravka. ALICE i Checkmate su programi koji omogućavaju laku razmenu poruka sa gostima.

Boravak

Premda mnogi ovu fazu ne smatraju istinskim marketingom, period samog boravka je možda i najvažnija faza u celokupnom lancu. Već smo pisali o nekim stvarima na koje je ovde bitno obratiti pažnju, ali sve se svodi na to da gost treba da se u svakom trenutku oseća prijatno, usluženo i cenjeno.

Deljenje

Deljenje pozitivnih ili negativnih utisaka preko socijalnih mreža je često naš prvi impuls kada se vratimo sa (ili čak i za vreme samog) putovanja. Tri četvrtine putnika iz SAD deli njihove doživljaje na Facebook-u i Twitter-u, dok čak 97% Milenijalaca deli slike njihovih putovanja na Snapchat-u i Instagram-u. Ovakve „nezvanične“ recenzije su često najbolja moguća reklama za vaš hotel – ljudi više cene lična mišljenja osoba koje poznaju (makar i ne lično, već samo online).

Povratak

Gost koji se iznova vraća u vaš hotel je najbolji mogući pokazatelj da radite dobar posao – i u marketingu i kao hotelijeri. Email kampanje u kojima možete da zamolite gosta da oceni hotel, kao i specijalne ponude i popusti za svaku sledeću rezervaciju, su odlični načini da steknete lojalne mušterije koje će sa vama rado deliti njihovo iskreno mišljenje.


Share this post