Izazovi sa kojima se hotelijerska industrija susrela u 2016. godini

Hotelijerstvo stalno napreduje. Ali, svaka evolucija sa sobom nosi određene probleme i nedoumice. 2016-a je po tom pitanju bila velika, važna godina, u kojoj su se desile mnoge značajne promene u ovoj industriji. Ovo su neki od najvećih izazova sa kojima se hotelski menadžment suočio u prethodnoj godini, više o ovome možete pročitati ovde.

1) Brendiranje

Brend predstavlja mnogo više od samog imena i logoa. Brend je simbol, za koje, u zavisnosti od mnogo faktora, ponajviše ličnih iskustava, vezujemo razne emocije i očekivanja. Uzmimo jedan od najprepoznatljivijih brendova na svetu – Apple. Neki ovog informatičkog giganta asociraju sa preskupim proizvodima osrednjih performansi, dok drugi smatraju da on predstavlja garanciju lakoće upotrebe i kvalitetnog dizajna. Apple je kao kompanija dobrim delom uspešan zato što je toliko utvrdio svoj brend da njegove mušterije tačno znaju šta mogu (i šta ne trebaju) da očekuju od njihovih spravica. Da biste opstali na turbulentnom hotelijerskom tržištu, potrebno je da precizno definišete i vežete brending za vaše kvalitete. Ako tek razmišljate o otvaranju hotela, obavezno izguglajte da proverite da li je ime koje želite da date vašem objektu već zauzeto – tako ćete izbeći mnoge potencijalne probleme sa, recimo, registrovanjem internet domena. Takođe, što se tiče logoa, nemojte računati na komšijinog klinca koji zna ponešto da nažvrlja u Photoshopu, već odrešite kesu i dajte ga na izradu iskusnom grafičkom dizajneru koji će to odraditi kako dolikuje jednom profesionalnom hotelu. Sve ovo treba da se reflektuje i na osećaj i izgled vašeg hotela i njegov enterijer. Taj povezani osećaj, stil i dizajn je vizuelni identitet koji treba da gradite i utkate u svaki deo vašeg ugostiteljskog objekta.

2) Hrana i Piće

Gosti danas više nego ikada pre imaju velika očekivanja i prohteve kada je reč o hrani i piću. Svaka ozbiljna hotelska kuhinja u svojoj ponudi mora da ima hranu koja će zadovoljiti potrebe čak i najprobirljivijeg sladokusca: veganski obroci, jela bez glutena, kao i hrana koja je originalna, egzotična. Kvalitet hrane i osoblja, naravno, uvek treba biti na vrhunskom nivou, ali će se svaki hotel pre pročuti ako na meniju sem svugde dostupne Karađorđeve šnicle ima i par nesvakidašnjih jela. Kada je reč o piću, i tu treba pratiti svetske trendove, kao što je porast proizvodnje i konzumacije craft piva iz malih lokalnih pivara, pa je dobra ideja da uvek imate određenu količinu istih za zahtevnije pivopije. Čak i ako je reč o hotelu manjeg obima, u okviru kog ne postoji veliki restoran već samo manji bar, i tu postoji dosta prostora za eksperimentisanje. Možete da smućkate sopstveni koktel (ili ponudite zanimljivu varijaciju na neki već postojeći), da služite blend čajeve i aromatično začinjene kafe. Obraćajte pažnju šta se mušterijama dopada, a šta ne, i ponudu krojite u skladu sa tim. Važno je da odskačete od konkurencije i da goste poslužite nečim čega će se rado sećati i često preporučivati svojim prijateljima i hvaliti na drustvenim mrežama.

3) Online Marketing

Već smo pisali o važnosti online marketinga i ne mogu dovoljno naglasiti njegovu važnost, on je kanal koji će vašu viziju i vizuelni identitet da prenese i donese do potencijalnih klijenata. Online marketing komunicira i diferencira vas od konkurencije, prenosi vaš vizuelni identitet u svet. Pravilan marketing može značiti razliku između uspeha i finansijske propasti. Svako može postaviti recenziju hotela na internet i svaku, bez izuzetka, morate pročitati (čak i ako je reč o cepidlačenju i neistinama) i videti šta iz toga možete da izvučete. Koje su stvari sa kojima su gosti najzadovoljniji? A najnezadovoljniji? Hotelska reputacija je izuzetno značajna, i jednom kada je izgubljena jako ju je teško povratiti. Zbog toga treba obraćati pažnju na sve pritužbe koje dobijete i da ih na vreme sanirate. Ako imate problema sa skupljanjem podataka, pošaljite vašim gostima email sa upitnikom u kom ćete ih zamoliti da vas ocene. Naravno da dobar deo to neće uraditi bez nekog konkretnog podsticaja, pa tako možete da im ponudite određeni popust na njihovom sledećem odsedanju kod vas ako ga ispune. Hotelski blog je još jedan zanimljiv način na koji možete da približite i zainteresujete potencijalne goste. Tu možete da pišete o istoriji hotela, zanimljivim anegdotama gostiju i zaposlenih, ili da dajete savete ostalim hotelijerima. Bitno je da budete svesni važnosti i uticaja interneta kao alatke i da ga tako i tretirate.

Pokušajte da pratite trendove i izazove u hotelijerskoj industriji i stalno unapređujte vaše znanje, jedan od dobrih izvora je ehotelier.com sajt. Ehotelier nam je skrenuo pažnju na izazove sa kojima se hotelijeri suočavaju i promenu trendova u hotelijerskoj industriji. U nekom od narednih blogova ću pisati o predviđanjima za 2017-u godinu i koji su koraci da se pripremite za ovu godinu i kako najbolje da je iskoristite.


Share this post