Izazovi pri uređenju ambasadorskih prostorija - diplomatski protokoli

Svaka vrsta objekta poseduje sopstvena pravila i izazove kada je reč o njihovom uređenju. Hol hotela ne izgleda isto kao i unutrašnjost kafića; bioskopska sala se razlikuje od restoranske. Čak i ako nismo nikada previše razmišljali o ovakvim stvarima, lako umemo da prepoznamo kada nisu u skladu sa našim očekivanjima i prethodnim iskustvima i to nas prirodno odbija.

Nažalost, iako svi manje-više razumemo neke osnovne koncepte uređenja, to ne znači da je svako kompetentan da dovoljno dobro osmisli izgled. Zbog toga se treba obratiti ljudima koji su za to stručni, koji imaju dovoljno praktičnog iskustva i tačno mogu da definišu i obrazlože razloge zbog čega su određena rešenja – u estetskom i praktičnom smislu – uspešna, a druga jednostavno ne.

izvor: e-architect

Danska Ambasada u Londonu

izvor:Retail Design Blog

Norveška Ambasada u Hagu

izvor: moore ruble yudell

Američka Ambasada u Berlinu

Kao primer, uzmimo izazov sa kojim sam se nedavno susreo – uređivanje rezidencije ambasadora Nigerije. Iako rezidencije ambasadora funkcionišu na drugačiji način od ambasada – i, stoga, potrebno im je prići sa drugačijeg stanovišta – i jedno i drugo imaju mnoge zajedničke elemente koje je potrebno podrobno izučiti i ispoštovati.

Za početak, upoznati se sa istorijom i opštom kulturom te države. Kao kada posećujete neku zemlju u kojoj do sada niste bili i malo toga znate, važno je poznavati makar neke osnovne informacije o njoj, ako ni zbog čega drugog, kako biste izbegli neke greške koje lako mogu ispasti iz osnovnih kulturoloških razlika.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj državi. Federalna Republika Nigerija se nalazi u Zapadnoj Africi, njen glavni grad je Abudža, zvanični jezik je engleski. U devetnaestom veku je kolonizovana od strane Ujedinjenog Kraljestva, a svoju nezavisnost stiče 1960-e. Sledi turbulentan period civilnih ratova i vojnih diktatura sve do 1999-e, kada polako počinje proces demokratizacije. Hrišćanstvo i Islam su dve najpopularnije religije i skoro su jednako zastupljene među stanovništvom. Od nedavno je najveća ekonomska sila Afrike, titula koja je pre toga pripadala Južnoafričkoj Republici i smatra se jednom od takozvanih „Sledećih 11“ (u koje spadaju Indonezija, Južna Koreja, Turska, itd.), država za koje predviđaju da će ostvariti značajan ekonomski rast i uticaj u dvadeset prvom veku. Nigerija je dom druge po veličini filmske industrije na svetu – Nolivuda. Sa oko 200 proizvedenih filmova nedeljno, daleko premašuju Holivud po količini filmske produkcije, a jedino Bolivud, njihov indijski pandan, izdaje više kinematografskih ostvarenja od njih.

Treba imati u vidu da se u ambasadorskim rezidencijama često odvijaju važni razgovori, susreti i prijemi koji su neizostavni deo diplomatskih protokola – pravila ponašanja u odnosima internacionalne politike. Evo nekih smernica i pravila koja smo morali da ispoštujemo i vodimo računa o njima pri uređenju prostorija: bela boja je boja na kojoj sedi Ambasador kada prima goste, dnevni boravak ima deo za rezidente i deo za goste koji dolaze, zastava Federalne Republike Nigerije mora da stoji pored sofe na kojoj sedi Ambasador.Prema tome, prostor mora biti dekorisan ukusno sa nameštajem koji dolikuje najvišim zvanicama državnika i u skladu sa ukusom samih ukućana. I pored toga, očekuje se da unutrašnjost rezidencije obiluje predmetima i ukrasima koji su deo kulturne baštine i nacionalnog identiteta te države. Portreti istaknutih političara, poštovanih umetnika i istorijskih ličnosti su dobar, nenametljiv i prirodan izbor. To ne znači da ne postoji mesta za kreativnost, prostor treba da zrači uticajnost i prestiž svakom gostu.

DAN Studio

Nigerijska Ambasada u Beogradu


Share this post