Industrijski dizajn i primena metala u uređenju enterijera

Industrijski dizajn je vrsta uređenja enterijera koja poslednjih par godina postaje sve popularniji u svetu. Karakteriše ga sirov, nezavršen izgled pun sitnih nesavršenosti i estetski podseća na (naravno, mnogo kvalitetnije i smislenije uređeno) skladište, sa puno golih cevi, metalnih površina, betona, cigli i "vintage" drvenog nameštaja. Ovakav dizajn je najzastupljeniji u stanovima u potkrovlju, modernim domovima i komercijalnim prostorima.

Izložene cevi

Začeci modernog industrijskog dizajna nastaju iz potrebe da se napušteni industrijski kompleksi poput fabrika pretvore u stambene prostore. Pošto su, zbog načina na koji su građeni i njihove nekadašnje upotrebe, cevi bile toliko čest i integralni element čitave strukture, dizajneri su ubrzo shvatili da bi, umesto da ih uklone, bilo pametnije i jeftinije da pokušaju da ih nekako uklope u enterijer. Toplije boje, pogotovo metala kao što su mesing i bakar, daju odličan kontrast u ovakvim prostorima, pa se mnogi dizajneri trude da ih ubace u vidu vrata, ramova za prozore i ostalih manjih ili većih detalja.

Drvo i metal

Drvo takođe stvara dobar efekat kada se upari sa metalnim površinama. Neutralne i zemljane boje čine da enterijer, i pored obilatog korišćenja hladnih tonova, ipak deluje prijatno i komforno. Drveni paneli su, naravno, česti, ali dizajneri isprobavaju mnoga eksperimentalnija rešenja sa upotrebom drveta. Kada je reč o nameštaju, preovlađuju kombinacije gde je jedan deo metalni, a drugi drveni - poput drvenog stola sa metalnim radnim stolicama.

Cigleni zidovi i betonski podovi

Mnogi dizajneri odlučuju da ne kreče ili prekrivaju zidove i stubove, već da ih otkriju i naglase njihovu ciglenu konstrukciju. U zavisnosti od toga koliko žele da enterijer izgleda sirovo i nedovršeno, ovakav izgled dopunjuje stil industrijskog dizajna. Takođe, mnogi poslovni prostori imaju gole betonske podove, koji još više dočarava utisak minimalizma ovog stila. Stambeni prostori se, pak, ređe odlučuju za takav izbor i umesto toga ugrađuju standardne drvene podove.

Nameštaj

Nameštaj koji prirodno najbolje paše ovakvom stilu su antikviteti korišćeni u fabrikama i labaratorijama sa početka dvadesetog veka. Zbog materijala kao što je nerđajući čelik, često su glomazne konstrukcije - poput vitrina i ormara - ali su kombinacije lakših metala i drveta takođe česte. Naravno, ovakvi komadi nisu jeftini, pa tako danas postoji mnogo radnji koje su specijalizovane za izradu i reprodukciju ovakvog nameštaja, po mnogo pristupačnijim cenama.

Industrijski dizajn je izuzetno zanimljiv i eksperimentalan pravac u uređenju enterijera. Pored bezbroj varijacija i mogućnosti, krasi ga smelost i poigravanje sa odavno ustaljenim konvencijama estetike i dizajna. Ovakav izgled nije za svakog, ali sve veći broj ljudi širom sveta koji ga praktikuju i hvale dokazuje da on nije samo prolazni trend.


Share this post