Grafički dizajn u enterijeru

Iako se na prvi pogled uređenje enterijera i grafički dizajn mogu izgledati kao dve relativno nepovezane kategorije, istina je da poseduju mnoge elemente koji funkcionišu po istim principima. I jedno i drugo se zasnivaju na ljudskoj percepciji i estetskom doživljaju, emocionalnoj i intelektualnoj reakciji.

Boja

Kada odlučujemo o tome kako će izgledati prostorija koju uređujemo, boja je uglavnom prva stvar o kojoj razmišljamo. Kako ćemo ofarbati zidove utiče na naš kasniji izbor nameštaja i svih ostalih elemenata. Kao i u grafičkom dizajnu, boja je ono što ljudi prvo primete i ono što definiše njihovo raspoloženje kada se nalaze u toj prostoriji. Jarke i tamnije boje su prikladnije za prostorije za koje je plan da ostave jak i momentalan utisak, dok su nežnije boje tradicionalan izbor za stambene prostore, pošto deluju opuštajuće. Pravilni izbor kontrasta između boja može dovesti do zanimljivih vizuelnih rešenja, ali je važno u tome ne preterati i držati se par osnovnih boja koje se mogu skladno i interesantno iskombinovati.

Ravnoteža

Često, pomeranje samo jednog dela nameštaja može stvoriti drastičnu razliku u kompoziciji čitave sobe. Prostor koji je dobro uravnotežen poseduje sve potrebne elemente umetničke kompozicije – nije prenatrpan, ali takođe ni ne poseduje višak praznog, neiskorišćenog prostora. Naravno da je neuporedivo lakše pomerati grafičke elemente dok ne dobijemo željenu, dobitnu kombinaciju u programima kao što su Adobe Photoshop ili Illustrator, nego što je to raditi sa često teškim i masivnim komadima nameštaja, ali princip je isti – trebate biti voljni da eksperimentišete i isprobavate različite pristupe problemu, dok ne proizvedete nešto sa čim ste zadovoljni.

Centralna ideja

Svako dobro grafičko rešenje počinje sa snažnim motivom, idejom, koju želimo da predstavimo. Ovaj koncept se, naravno, može potpuno promeniti u daljim fazama izrade, ali uvek postoji to nešto što žudimo da iskažemo našim dizajnima. Recimo, ako ciljamo na to da stvorimo toplu, nostalgičnu atomosferu, prostoriju možemo ispuniti salonskim nameštajem i starinskim lampama, vazama i slikama. Inspiracija je ovde od neizmerne koristi, razmišljajte o idejama i stilovima koji prema kojima osećate strast i koje ste oduvek hteli da isprobate na ovaj ili onaj način.

Pokušajte da se zabavite

Ako se grafičkim dizajnom ili uređenjem u enterijeru bavite profesionalno, znate koliko je često teško da se, i pored strasti koju osećate prema vašem zanimanju, opustite i uživate u tome. Ali upravo neka od najboljih rešenja nastaju kada se odustane od konvencija i rigidnih prohteva često iracionalnih klijenata, i stvarate po sopstvenim kreativnim zanosima. Čak i kada ove ideje ne budu momentalno prihvaćene, to ne znači da ih nećete moći iskoristiti na nekom drugom projektu. Uživajte, eksperimentišite i uvek se trudite da prevaziđete sami sebe.


Share this post