Fallingwater Frenk Lojd Rajt Kuća na vodopadu

Kuća na vodopadu, Frenk Lojd Rajt,1935.

U priči o arhitektama i njihovim delima, pogotovo kućama, nemoguće je izostaviti delo američkog arhitekte Frenk Lojd Rajta – Fallingwater.  Kuća na vodopadu predstavlja jedan od najuspelijih primera uklapanja savremenog arhitektonskog dela u postojeće prirodno okruženje.  Svest o važnosti I posebnosti ovog objekta prepoznao je i Američki institut za arhitekturu koji je upravo ovu kuću proglasio za najbolje arhitektonsko delo svih vremena u američkoj arhitekturi.

Skica - Kuća na vodopadu, Frenk Lojd Rajt,1935.

Upravo Rajtova ljubav prema prirodi i potreba da se kroz projektovanje nove forme uklope u postojeće prirodno okruženje, dovela je prvog kontakta između njega i porodice Kaufmann.  I sami klijenti, porodica Kaufmann bili su veliki zaljubljenici u prirodu i svoje imanje Bear Run, u Alegeni planinama na kojem su poželeli da izgrade kuću za odmor.  Nakon prve posete lokaciji, Rajt je razumeo ljubav i povezanost svojih klijenata sa imanjem, ali i njihovu želju da kroz novu kuću slave i veličaju lepotu prirode.  Na veliko iznenađenje svih, umesto planirane i očekivane lokacije Rajt odlučuje da kuću postavi na nepristupačnu lokaciju, iznad brzog potoka I vodopaoda.  Na ovaj način jedno od omiljenih mesta za opuštanje Edgara Kaufmana postalo je i mesto njihove buduće kuće.  Po priči, Rajtu je ideja da kuću podigne na vodopoadu pala na um prilikom prve posete imanju, a u narednih devet meseci projekat je sazrevao u njegovom umu.  Prilikom iznenadne  posete klijenata - porodice Kaufman, Rajt je u jednom dahu izbacio skicu buduće kuće koju su klijenti odmah prihvatili.

Rajt je kuću isprojektovao kao proširenje stenovitog zida u vidu konzolnih terasa koje se u dužini preko 5 metara pružaju iznad potoka, prodirući u okolnu prirodu.  Uvlače je u prostorije kuće stvarajući simbiozu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.  Stvorena struktura sa naglašenim horizontalim terasama poput gljive na deblu drveta bila je odgovor na Rajtovu viziju o stvaranju jednstva čoveka, prirode i arhitekture.

Kuća na vodopadu, Frenk Lojd Rajt,1935.

Za razliku od dramatičnog spoljašnjeg izgleda, unutrašnjost ima konvencionalnije prostorno rešenje.  Kućom dominira veliki jedinstveni dnevni boravak sa centralnim dimnjakom oko kojeg su organizovane spavaće sobe sa sopstvenim ognjištima I lebdećim terasama.

Kuća na vodopadu obiluje originalnim nesvakidašnjim detaljima – kroz otvor u podu dnevnog boravka do površine vode spuštaju se stepenice; tri stabla koja rastu i probijaju pod jedne od terasa savršeno su uklpoljene u celinu kuće.  Neki od zanimljivih detalja nastali su i kao Kaufmanov predlog a usvojeni su od strane Rajta – kameni pod probija postojeća stena stvarajući utisak da je celokupni objekat postavljen upravo na njoj.

Stablo uklopljeno u konstrukciju kuće, Kuća na vodopadu, Frenk Lojd Rajt,1935.

Kuća na vodopadu vizija  je i odgovor Rajtove portage za harmonijom čoveka i prirode. U svojoj formi, materijalizaciji i detaljima potvđuje Rajtov stav u uklapanju arhitekture u prirodu bez narušavanja postojeće lepote i sklada.


Share this post