Dizajn nameštaja i njegov uticaj u enterijeru

Nameštaj predstavlja jedan od osnovnih i najbitnijih elemenata uređenja svakog enterijera. Kao takav, u našim domovima postoji koliko i sami domovi, i razvijao se, kako estetski, tako i funkcionalno, kroz milenijume ljudskog napredovanja i nebrojeno mnogo civilizacija i stilova. Ipak, postoji nekoliko faktora po kojim se savremeni dizajn nameštaja razlikuje od svih prethodnih. Takođe, treba naglasiti da se savremeni i moderni dizajn, i pored dosta sličnosti, razlikuju. Moderni dizajn nameštaja podrazumeva stil koji je nastao krajem devetnaestog veka pod uticajem filozofskog pravca modernizma. Odlikuju ga upotreba prirodnih materijala, neutralnih boja i „čist“ izgled. Pod savremenim dizajnom mislimo na dizajn koji se u ovom trenutku koristi i smatra novim i inovativnim. Zbog same prirode menjanja ukusa, trendova, tehnika, boja i materijala, ono što je do pre koju godinu bilo „in“ se sada lako može umesto toga smatrati retro i prevaziđenim.

Less is more

Iako savremeni dizajn nije po pravilu minimalističan, odlikuje ga izbegavanje akumulacije previše komada nameštaja – što mahom dovodi do nereda i smanjenja prohodnog prostora u prostoriji i čini da izgleda haotično i neuređeno. Akcenat se stavlja na nameštaj koji ne služi samo da bi zauzimao mesto, već i da bi svojim izgledom ispričao priču. Bez obzira da li se radi o potpuno futurističkom izgledu, ili o prizemnijoj estetici sa puno recikliranih materijala, ili o kombinaciji staklenih vlakna i 3D štampanih unikatnih komada, savremeni stil je odličan spoj funkcije i forme.

Lako se uklapa

Pošto je savremeni dizajn u stalnom stanju promene i evolucije, lako se kombinuje sa ostalim stilovima, koji često dovode do toga da ga još više dovode do izražaja. Tako, recimo, kombinacija niske sofe i staklneog stočića za kafu u modernom stilu, sa betonskim podom i grafiti muralima u savremenom stilu, može proizvesti zanimljiv vizuelni efekat. Nameštaj koji očigledno odskače od ostatka prostorije može pružiti dozu spontanosti i prijateljskog izgleda koji ovom stilu nekada nedostaje.

Odlike

Savremeni dizajn odlikuje upotreba prigušenih, neutralnih boja. Nameštaj je u elegantim, jednostavnim linijama. Umetnička dela su velika, raznobojna i plene pažnju svojim često geometrijskim motivima koji se dodatno uklapaju u ovakav enterijer. Pošto je jedna od ideja da se po svaku cenu eliminiše nepotrebni nered, mnogi od ovih komada dupliraju kao mesta za skladištenje stvari, poput lažnih zidova ili skulpturnih elemenata koji u okviru sebe imaju kamuflirane fioke. Reflektivne površine, kao što su hrom, nikl, staklo, ogledala i slični materijali su česti u savremenom dizajnu.  Šabloni – u okviru šara na tapetama, koji se poklapaju sa tapaciranim nameštajem su takođe veoma savremeni. Za razliku od modernog stila, savremeni stil uglavnom ne prati pravilo o mešanju neutralnih boja sa namernim malim količinama jarkih boja zarad kontrasta, nije statičan, ali je i pored toga pribran i zreo.


Share this post