Dizajn kancelarijskog prostora

Kancelarijski prostor je kao koncept pretrpeo mnoge promene, pogotovo u poslednjih desetak godina. Vreme opresivnih enterijera sa identičnim stolovima i jednoličnim bojama je prošlo, i sada se mnogi poslodavci, pogotovo oni u startup IT sektorima, trude da svojim radnicima obezbede prostor koji će ih motivisati i raspaliti njihovu maštu.

Naravno, dizajn kancelarijskog prostora zavisi od nekoliko bitnih faktora: funkcionalnost, brend identitet, kreativnost, budžet i raspored. Sem toga, posebnu pažnju treba obratiti na još potencijalne probleme i njihova rešenja, poput:

Otvoreni i zatvoreni radni prostor

U proteklih 5-10 godina, koncept tzv. otvorenog radnog prostora, gde radnici zajedno sarađuju u prostorijama koje nisu podeljene na klasične zatvorene kancelarije, je bio izuzetno popularan. Iako je takav princip rada na prvi pogled omogućavao da se efikasnije iskoriste prostori manjih kvadratura, što se tek osnovanim, malim preduzećima činilo kao dobar način da uštede na početnom kapitalu, ovakav bučan i haotičan način poslovanja nije za svakog. Svima je s vremena na vreme potrebno da se malo osame i saberu svoje misli u tihom i opuštenom ambijentu. Bez obzira na tip kancelarije i raspoloživ prostor, morate odvojiti par kutaka koji će biti mirni, gde ćete moći da komotno i svojim tempom planirate, obavljate sastanke i važne telefonske pozive.

Raznolikost nameštaja i aktivnosti

Poslovni svet je odavno prihvatio aksiom: „Srećan radnik je produktivan radnik.“ Uspešne svetske firme, kao što je Google, se utrkuju da pronađu načine da svojim zaposlenima pruže što više pogodnosti u okviru same kancelarije. Pikado, stoni fudbal, Playstation i Xbox konzole, police sa knjigama različitih žanrova, su samo neki od čestih benefita ovakvog načina razmišljanja. Veća preduzeća imaju i sopstvene teretane, saune, menze. Svaka kancelarija treba da poseduje mesto gde se zaposleni mogu malo odmoriti i doći sebi. Naravno, podrazumeva se da nameštaj za ove potrebe treba biti udoban i relaksirajući. Ideja je da se radnici osećaju pratkično kao kod svoje kuće, i da boravak na poslu ne shvataju kao nešto negativno, već kao mesto koje se brine o njima i njihovim željama.

Ergonomija

Svako ko je ikada radio puno radno vreme za kompjuterom će vam na pitanje šta je najvažnije u kancelariji bez oklevanja reći: „Kvalitetna stolica za rad.“ Dobra stolica, sa različitim opcijama za podešavanje naslona i visine, je esencijalna za bilo kakav kvalitetan dugoročni rad i jedna je od stavki na kojoj nikada ne biste smeli da štedite. Nažalost, upravo je to slučaj u mnogim kancelarijama širom sveta, koje često zanemaruju ovako jednostavnu stvar. Problemi koji se javljaju nakon godina nepravilnog i nelagodnog sedenja mogu prerasti u ozbiljne medicinske probleme koji znače česta odsustva sa posla i demoralisane radnike.

Toplo i hladno

Još jedan čest problem u mnogim kancelarijskim prostorima – loša ventilacija i nedostatak odgovarajućih klima uređaja. Bitno je da prostor poseduje dovoljno prozora kako bi, ako vreme napolju to dozvoljava, prijatan, svež vazduh mogao da cirkuliše kancelarijom. Kiseonik nam povećava koncentraciju i pomaže da ostanemo budni i pribrani. Retko šta je neprijatno kao rad kada smo oznojani, tako da mora postojati dovoljan broj klima uređaja koji će rashladiti prostoriju i radnicima pružili komfor. S druge strane, ne treba zapostaviti ni grejanje tokom hladnijih perioda godine. Ako je u kancelariji sobna temperatura prijatna, radnici, kao i svi ostali posetioci, će se takođe osećati prijatno.


Share this post