Dizajn enterijera stana u Beogradu

Enterijer stambenog prostora je uvek veoma specifičan zadatak, a naročito kada su moguće prostorne intervencije minimalne dok su zahtevi klijenta visoki. Međutim, bez izazova nije ni moguće napraviti dobro rešenje.

Ovo je bio slučaj koji smo imali prilikom dizajna enterijera privatnog stana u Beogradu. Želje supružnika su često bivale oprečne, a na nama je bilo da napravimo dizajn koji će pomiriti suportonosti i stvoriti ambijent u kom će se oboje osećati kao u svom domu. Njihov ukus je imao vremenski raspon od pet vekova, tako da smo inspiraciju tražili od simetričnih kompozicija renesanse do modernog minimalizma, a sve to je bilo propraćeno zahtevom da imaju jako dobar audio doživaljaj prilikom slušanja ploča.

Iako je veličina prostora i broj soba takav da ne dozvoljava vizuelno odvajanje uspeli smo da zoniramo funkcije, a svakoj zoni smo dodelili određenu vremensku i stilsku notu.

Prvo bih istakao biblioteku koja ujedno predstavlja i mali salon za večernja opuštanja uz knjigu ispod podne lampe ili mirni početak dana. U ovoj zoni vitrina biblioteke sa kasetiranim drvenim plafonom čini celinu. Obzirom na karakter koji biblioteka nosi u sebi ova zona je dizajnirana u duhu starih vremena. Upotreba simtrije, zatim profilacije kao sećanja na renesansne komade nameštaja i patiniranje drveta je dalo pečat ovom delu stana. Podna lampa Captain Flint od brušenog mesinga daje osećaj komfornog luksuza.

Dnevna soba i kuhinja su dizajnirane u duhu modernog vremena. Ravne linije i površine daju jednostavnost i oslikavaju brzinu vremena u kome živimo. Međutim, i ovde je napravljem suptilan prelaz. Natur hrast koji je korišten u detaljima nameštaja TV zida predstvalja vezu između klasične biblioteke i moderne zone. Nasuprot tome živopisna kuhinja je potpuno pojednostavljena i svedena, dok elementi u visokom sjaju daje utisak ekskluzivnosti.

U spavaćoj sobi dominira duborez koji je urađen u kliznim vratima garderobera. Američki orah kao materijal svojom bojom i teksturom daje utisak bogastva, a njegovoj braon boji suprotsavljen je svetli kolorit zidova i dekorativih materijala. I ovde ceo ambijent upotopunjavaju noćne lampe od brušenog mesinga, IC wall.

Studio DAN je realizovao ceo ovaj proces od skica do kompletnog opremanja. Bilo nam je ogromno zadovljstvo dizajnirati i graditi ovaj životni prostor.

Autor:

Vladimir Savčić


Share this post