Dizajn enterijera jahte

Dizajnirati enterijer jahte je nešto zaista posebno. Objekti sa kojima sam obično imao prilike da se susretnem su statični, pogled kroz prozore je orjentisan uvek na isto, dok je kod jahte percepcija promenjiva. U tom svetlu treba tretirati i enterijer. Kažu da brod apsolutno poznaje samo onaj ko ga pravi. To je zaista tačno i zato smo zahvalni brodogradilištu u Alexadriji koje naš projekat realizuje sa velikim razumevanjem.

Ono što jahte čini posebnom jeste luksuz i autentičnost. Jahta se skoro uvek pravi za poznatog kupca i kao takva mora da oslikava senzibilitet osobe za koju se pravi. Citiraću ovde Pascale Raymond, jednu od vodećih dizajnera jahti koja na jako dobar način objašnjava autentičnost: „I will never shop for everything in one go, or try to match things, like colors for instance; it would end up looking far too much like a hotel. It’s important that we take our time, to create a space that feels like a home.“

Kako je naš zadatak bio da u isto vreme zadržimo autentičnost vremena u kojem je jahta Le Grande Ourse nastala, a to su 50-te godine i da damo pečat novog vlasnika koristili smo materijale i završnu obradu koja daje vintage osećaj, istovremeno se igrajući sa intarzijom u drvetu i tako stvarali motive koje inspirišu vlasnika. U spavaćoj sobi smo iznad uzglavlja koje je tapacirano u chesterfield stilu dizajnirali motiv koji je simbioza lotosovog cveta i čoveka u meditativnoj pozi jer jedna od stvari koje smo „uhvatili“ u razgovorima pre nego što ćemo krenuti u dizajn jeste da meditacija na otvorenoj pučini predstavlja ultimativan doživaljaj.

Jedna od tema na koju uvek treba obratit pažnju jeste hardware kao što su ručke vrata na primer. Pascale Reymond kao i studio DAN često dizajnira ove detalje, ali u slučaju Le Grande Ourse smo se odlučili da zadžimo originalne klasične.

Pored unutrašnjeg prostora i spoljni prostor igra važnu ulogu. Možda na ovom primeru možemo najslikovitije pokazati autentičnost našeg rešenja. Kao dizajneri bili smo vođeni trendom da se main deck organizuje u vidu separe sa slobodnim prostorom za druženja. Međutim posle nekoliko dugih razgovora sa klijentom i traženja onoga što zaista njemu odgovara dizajnirali smo prelepi okrugli sto od tikovine, kao i stolice u klasičnom stilu koji su postavljeni centralno. Pogledajte razliku između jahte Kismet, Pascale Raymond i Le Grande Ourse, studija DAN. Iako nalazim da je Kismet jedna od najlepši jahti, Le Grande Ourse ima autentičan otvoreni prostor isključivo dizajniran za svog vlasnika.

Izuzetno smo ponosni što smo dobili poverenja da pratimo i nadziremo realizaciju ovog projekta, te kako vreme bude odmicalo sigurno ćemo pružiti i novi materijal.


Share this post