Boje u dizajnu enterijera

Boje predstavljaju jedan od osnovnih i najvažnijh elemenata dizajna bilo kog enterijera. Predstavljaju univerzalno razumljiv vuzuelni „jezik“, sa kojim možete jednostavno da izrazite vaše ideje i postavite atmosferu prostorije. Kao i određeni mirisi, boje deluju na nas podsvesno, i menjaju naše raspoloženje u zavisnosti od nijanse, tona i kompozicije.

Boje i njihov efekat se menjaju u zavisnosti od toga koliko su svetle ili tamne. Po opštem pravilu, svetle boje čine da prostorija izgleda veće i svetlije, dok tamnije boje daju utisak topline i intimnosti.

Neutralne boje: bela, crna, siva i smeđa se mahom koriste da naprave balans i istaknu kontrast sa jačim bojama. Smeđa boja izgleda toplo, prirodno i komforno i asocira nas na prirodu i stabilnost i lako se može mešati sa drvenim elementima poput nameštaja i parketa. Bela boja daje izgled čistoće, smirenosti i tišine. Kako prostor ne bi ispao previše sterilno, često se meša sa drugim bojama. Ne preporučuje se u prostorijama sa kućnim ljubimcima, malom decom ili aktivnostima poput kuvanja, pošto se jako lako prlja, i na njoj se ističe i najmanja mrlja. Siva je formalna i suptilno elegantna. U zavisnosti od njene nijanse i količine u kojoj je upotrebljena, može dovesti do osećaja depresivnosti ili dosade, te se zbog toga mahom koristi u manjim dozama. Crna boja se odlično meša sa praktično bilo kojom drugom bojom, zato što svojim oštrim kontrastom čini da druge boje izgledaju još istaknutije.

Aktivne boje, poput žute, crvene, zelene, plave, narandžaste, ružičaste i ljubičaste, su jače i dominantnije. Recimo, žuta je srećna i vedra boja, koja zrači optimizmom. Crvena boja je boja strasti, koja nam ubrzava rad srca i budnost. Povećava apetit, pa se stoga često koristi u kuhinjama, kao i u dnevnim sobama. Narandžasta je slična žutoj, ali toplija i sa manje kontrasta. Ružičasta širom sveta važi kao ženstvena i slatka boja i preovladava u mnogim devojačkim sobama. Ljubičasta se vekovima smatra bojom plemstva i izgleda bogato i misteriozno. Plava je sveža i hladna boja, koja deluje suprotno od crvene – tako što snižava krvni pritisak, apetit i pomaže nam da se opustimo i zaspimo. Zbog tih svojstva je česta u spvaćim sobama i kupatilima. Zelena takođe deluje relaksirajuće. Podseća nas na prijatnu vegetaciju i odmara naše oči i česta je u kuhinjama.

U zavisnosti od upotrebljenih boja, njihovih kombinacija i broja, prostorija može biti dosadnjikava i svakidašnja, ili napadna i previše stimulišuća. Stoga je bitno proceniti kakav ambijent želite da postignete na samom početku. Poslednjih nekoliko godina je bilo dosta kršenja ustanovljenih pravila, i takvi izleti u nepoznato su često davali interesantne rezultate. Ipak, iako uvek ima prostora za eksperimentisanje, primera radi, spavaća soba treba da bude mesto gde se možete opustiti i odmoriti i boje trebaju da pomognu u tome.


Share this post