Bili smo na Danima arhitekture u Istri 2016.

Petnaesti po redu Dani arhitekture u Istri su se održali u Puli, Pazinu, Labinu i Poreču, 24. 11. – 23. 12. 2016. Ovu tradicionalnu manifestaciju organizuje istarsko Društvo arhitekata DAI-SAI (Società architetti dell'Istria) i ovogodišnja tema je bila „Regionalni uslovi“. Ova tema je izabrana kako bi se diskutovalo o mogućnostima razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u ovakvim sredinama.

Stoga je najvažniji događaj manifestacije bila dvodnevna međunarodna konferencija u Istorijskom i pomorskom muzeju Istre u Pulskom utvrđenju Kaštelu gde su gosti iz Novog Sada, Podgorice, Dubrovnika, Šibenika, Zagreba i Ljubljane predstavili svoje aktivnosti i svoje viđenje trenutne situacije u okviru konteksta iz kog dolaze.

Ove godine je u okviru Dana arhitekture bilo sedam izložbi. Najveću impresiju na mene je ostavila izložba savremene arhitekture Čilea i kolaž grafičkih i semantičkih izvoda iz rada Bogdana Bogdanovića.

Sem toga, tu je bila revijalna godišnja izložba članova DAI-SAI i njihovih aktivnosti, u okviru koje je te godine svoje radove izložilo jedanaest autora, kao i programi „Deca i arhitektura“, „Inicijativa Višnjan“ i „Otvoreni grad“. U Zborniku godišnjih aktivnosti Društva arhitekata Istre, koji je pun akcija i tekstova članova, je posebno bio izdvojen rad „Crna kutija - paviljon sećanja na proboj i žrtve koncentracionog logora Jasenovac“, postavljenog na pulskom Forumu.

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) se predstavilo sa izložbom nagrađenih radova Salona arhitekture Novi Sad 2016 pod nazivom Prespajanje/Rewiring: Salon arhitekture Novi Sad 2016. Salon arhitekture Novog Sada je zamišljen kao mesto u kom se sastaju produkcije postjugoslovenskih država, kao i Mađarske i Rumunije. Manifestaciju sa regionalnim karakterom  je pokrenulo Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) prvi put 2016. godine.

Welcome to Šibenik – Soba DAŠ, je izložba hipotetičkog Šibenika u budućnosti i sastoji se od diplomskih radova članova mladih arhitekata iz Šibenika, koji su postavljeni tako da liče na strip.

Dinamička Ravan, video rad beogradskog umetnika Saše Pančića, je deo projekta „Otvoreni Grad“ i njegova tema je zatrpavanje arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici u Puli. Time ukazuje na neumitan protok vremena i promene koje ono vrši nad našim pamćenjem i urbanim prostorom. Tako postaje dokumentarni spomenik izgubljenoj ali ne i zaboravljenoj prošlosti tog grada.

Zaludgraditelj, izložba grafika Marka Krojača (CZentrifuga Berlin) iz Berlina i Milete Mijatovića (Matrijaršija Zemun) iz Beograda posvećena arhitekti Bogdanu Bogdanoviću.

Bogdan Bogdanović (1922-2010)

Dock Culture Bojane Vuksanović je deo inicijative za očuvanje Doka-9, poslednjeg preostalog ovakvog objekta iz Austro-Ugarske ere na svetu. Projekat za svoj cilj ima da predstavi kako bi se ovaj istorijski bitan artefakt mogao preobraziti i integrisati u urbanu i kulturnu scenu tog grada. Projekat je izabran za postavku galerije Hrvatskog Dizajnerskog Društva u Zagrebu za 2017-u godinu.

Međutim, pored izložbi koje predstavljaju „stop kadar“ u produkciji i vremenu izuzetno zadovoljstvo je bilo slušati izlaganja autora nekih od izložbi ali i dva izuzetno značajna  teoretičara arhitekture u našem regionu. Maroje Mrduljaš i Luka Skansi.

Sve u svemu, biti aktivan član DaNS-a nije lako, ali je izuzetno zadovoljstvo posećivati važne i kvalitetne profesionalne konferencije i seminare. Profesionalni razvoj je put koji nema kraja, a takav način razmišljanja deo je poslovne filozofije DAN-a.


Share this post