Barok II deo

Barok u Francuskoj - stil francuskih kraljeva i francuskog plemstva, svojim enterijerima i nameštajem, u punom sjaju nam priča bajkovitu priču o ovom periodu ekstravagancije i komfora, luksuza i preterivanja. Oslikavajući duh onoga doba, barokni nameštaj, kroz maštovite, slobodne, razigrane i uvijene forme i nebrojene oblike i namene, bio je neizostavni deo, ne samo enterijera, nego i životnog stila francuske aristokratije. Potreba za finim, visokokvalitetnim komadima nameštaja, stolicama, foteljama, stolovima, krevetima... uslovila je i nastanak Kraljevske radionice za izradu nameštaja - Manufacture Royale des Meubles de la Couronne. Stvarajući nameštaj za opremanje kraljevskih rezidencija, kroz angažovanje najboljih majstora toga doba, upotrebu raznovrsnih i skupocenih materijala, stvoren je francuski nacionalni stil.

Fotelja, stil Luj XV, Francuska

Fotelja, nama danas uobičajen komad nameštaja, pojavila se upravo u vreme baroka, za vreme vladavine Luja XIII, a nadalje je postala neizostavan deo svakog enterijera.

Tragajući za idealnom kombinacijom lepote i udobnosti, koja je u ono vreme bila vrlo tražena i fotelja je doživljavala mnogobrojne izmene i transfromacije, kroz barokne faze koje mi danas nazivamo stilovi Luj XIII, Luj XIV, Luj XV... Polako gubeći prvobitnu grubost i strogoću tipičnu za stil Luj XIII, fotelja u stilu Luj XV, poprima lagan i otmen izgled. Blage, izvijene forme uočljive su na njenim slobodnim osloncima u obliku slova S, naslonima za ruke i leđa. Svi ovi delovi, izrađeni od drveta, lakirani belim lakom u kombinaciji sa zlatom ili u prirodnoj boji drveta, dekorisani su ornametima i motivima tipičnim za ovaj stil: cvet ljiljana, list lovora ili akantusa, glave fauna, školjke, rogovi izobilja...

Posebna pažnja posvećivala se i sedištu i leđnom naslonu, koju su oblagani brokatom, velurom, kožom, tapiserijama, pa čak i komadima svile. Na pojedinim foteljama i deo naslona za ruke, bio je tapaciran u skladu sa celokupnim izgledom fotelje.

Beržera sa šezlongom, stil Luj XV, Francuska

Poseban tip fotelje, čiji niži nasloni za ruke prelaze u fino izvijen, elegantan leđni naslon, čineći jedinstvenu celinu, naziva se beržera. Popularna i omiljena u ono vreme, što zbog svoje lepote, što zbog ergonomskih karakteristika, beržera je postojala i u varijanti namenjenoj za sedenje dve osobe i tada se nazivala markiza.

Upravo na ovaj način, razvijajući različite tipove sedišta, poigravajući se formom i dekoracijom nameštaja, francuski majstori su stvorili mnogobrojne, neobične i zanimljive komade nameštaja, koji su po naređenju Luja XV, napuštali Kraljevsku radionicu za izradu nameštaja, tek pošto su bili označeni potpisom stolara koji ih je izradio.

Moderna fotelja inspirisana stilom Luj XV

Lepota i polularnost baroknog nameštaja, opstali su i u narednim vekovima. Kvalitet izrade i vrednost ovog nameštaja, omogućili su da mnogi komadi ostanu sačuvani, kako u muzejskim postavkama, tako i u privatnim kolekcijama. To su posebni dragulji primenjene umetnosti, koji na aukcijskim prodajama dosežu i danas visoke cene.

U komercijalnoj proizvodnji nameštaja, po pristupačnijim cenama, prisutni su mnogi komadi nameštaja inspirisani baroknim stilom. Zbog svoje neobičnosti i dekorativnosti, čest su deo savremenih enterijera, gde iskazuju smelost, originalnost i ekstravagantni duh svojih vlasnika.

Balloon Chair, moderne fotelje inspirisane beržerama u stilu Luj XV

Naše mišljenje je da su najuspeliji i najefektniji oni primeri, koji su nastali ugledajući se na postojeće barokne fotelje. Po svojoj formi i proporciji, slični su originalnim stolicama ili su interpretacija ili nadogradnja neke od postojećih. Novina su materijali i završna obrada, koji su u skladu sa savremenim trendovima, motivima, materijalima... Na ovaj način dobijene su fotelje neobičnih boja, presvučene u raznobojne tekstile, imitaciju životinjskog krzna, motive savremene pop kulture...Ipak zadržale su u sebi pravi barokni duh. Smele i upečatljive, upadljive i dopadljive ističu specifičan karakter prostora u kome se nalaze, ali i karakter vlasnika koji ih je odabrao.

Moderna fotelja inspirisana stilom Luj XV

Autor:

Miljan Torma


Share this post