Ampir i bidermajer

Nakon Francuske buržoaske revolucije, neoklasicizam nastavlja svoj razvoj vezujući se za lik Napoleona Bonaparte i njegovu vladavinu. Sam Napoleon, imajući potrebu da svoju vladavinu upotpuni i obeleži jednim raskošnim i impozantnim stilom, popularizovao je ampir kao stil dostojan jednog imperatora. Ampir- masivan i impresivan, insistira na pravim linijama i oblicima, strogoj simetriji i bogatoj dekoraciji. Uz postojeće dekorativne elemente preuzete iz antičke grčke i rimske umetnosti, zahvaljujući Napoleonovom pohodu na Egipat-mada neuspelom, mnogi egipatski motivi pronašli su svoje mesto u ovom novom eklektičkom stilu.

Château de Malmaison, Paris

Kroz upotebu pozlate, kamena, draperija, po narudžbi rađenih tapiserija i tepiha odaje za prijem odisale su velikim stepenom raskoši i luksuza, što nije bio slučaj i sa prostorima za stanovanje. Strogo poštovanje simetrije u položaju elemenata i podeli zidnih površina davalo je ovim enterijerima veliku dozu hladnoće i strogosti, uprkos mnoštvu dekoracije i draperija. Centralno mesto na zidu, kao bitan deo prostorije zauzimao je kamin obložen mermerom i bogato dekorisan karijatidama, sfingama, krilatim lavovima ili stubovima. Već upotrebljavani antički motivi i reljefi česti su elementi dekoracije. Uz njih, tu je i stilizovano lišće i cveće, palmete, trofeji, rogovi izobilja, lavovi, grifoni, labudovi, venci lovorovog lišća, ali i sfinge i glave faraona. Posebno značajnu grupu motiva čine oni koju su jasni simboli Napoleona i njegove vladavine: orlovi, pčele, munje, slovo N.

Ampir je tokom Napoleonove vladavne doživeo svoj procvat, vrhunac i kraj. Međutim propast Napoleonovog carstva nije označila i kraj neoklasicizma. Izmenjena politička, društvena i ekonomska situacija, ali i procvat i nagli razvoj nauke, tehnike i industrijske proizvodnje uslovili su nastanak novog stila, koji u svojoj osnovi opet ima odlike neoklasicizma. U Austriji i Nemačkoj, razvija se stil bidermajer, proizašao iz stila ampir i nemačkog rokokoa, kroz dodvoravanje novonastaloj buržoaskoj i građanskoj klasi i izmenjenim uslovima života. Bidermajer se ubrzo proširuje i na ostale delove Austrougarskog carstva, ali i na Italiju, Skandinaviju, Rusiju... Vojvodina, koja se tada nalazi pod okriljem Austrougarskog carstva, prihvata ove nove modne trendove zapadnoevropske umetnosti i delimično ih prenosi i na ostatak Srbije i samu predstonicu-Beograd.

Dnevni boravak porodice Hauschild , Eduard Gaertner, 1843.

Usled uvedenog policijskog režima u Nemačkoj i Austriji, građani sve više vremena provode u svojim domovima u krugu porodice. Dom postaje mesto sigurnosti i spokoja, pa se posebna pažnja posvećuje uređenju enterijera i izradi nameštaja. Odsustvo luksuza i raskoši, nadomestila je prijatna, topla i ugodna atmosfera porodičnog doma, kao mesta za razgovor, druženje, muziciranje... Jedan tipčan stan u bidermajer stilu nije bio velikih dimenzija, pa su ta prostorna ograničenja zahtevala i mnogo smisleniju i racionalniju upotrebu prostora. Insistirajući na intimnoj atmosferi, prostorije iako manje nego u prethodnim epohama, svetle su i prijatne, a nameštaj u njima, jednostavnih oblika i manjih dimenzija nego inače, funkcionalno je raspoređen.

Jednostavnost u obradi svih površina-podova, plafona i zidova, tipična je za ovaj stil. Parket jednostavnog sloga bio je najčešća podna obloga. Tavanice su bile glatke i ravne, gotovo bez ukrasa-osim diskretnih profila po obodu i centralne rozete. Zidovi su najčešće bojani svetlim pastelnim bojama: belo, sivo-plavo, sivo- zeleno, sivo-smeđe... ali i upotreba papirnih tapeta je bila vrlo popularna. Posebno su bile omiljene tapete sa prugama u dve boje, koje su često bile usklađene sa materijalima tapaciranog nameštaja.

Posebnu čar i toplinu dodatno su stvarale mnoge slike u jednostavnim ramovima. Portreti članova porodice, pejzaži, enterijeri, minijature i siluete, po modi ovog doba bili su neizostavan deo svakog enterijera.

Posebno mesto u enterijerima bidermajera zauzima nameštaj. Intenzivna zanatska proizvodnja, ali i početak industrijske proizvodnje nameštaja, još u ono vreme uslovili su nastanak prodavnica i robnih kuća namenjenih za opremanje i uređenje doma. Udobnost, jednostavnost, kvalitet izrade i materijala su glavne osobine nameštaja ovog perioda. Svedene, elegantne i izvijene forme sa diskretnom dekoracijom i danas izgledaju atraktivno i moderno.

Komplet stolica-bidermajer

Autor:

Miljan Torma


Share this post