Umetnost Starog Rima

77

Sklonost Rimljana ka grandioznosti građevina i njihovih prostorija, smela upotreba i kombinacija arhitektonskih elmenata, mnoštva skupih materijala, bogat kolorit i snažni kontrasti, čine danas rimsku umetnost inspirativnom polaznom tačkom pri projektovanju luksuznih i grandioznih prostora – hotelskih lobija, kazina… ali i privatnih vila i njihovih salona.

Slobodni, bogati Rimljani – patricije, pored velikih društvenih privilegija koje su imali, uživali su i u posebnim privilegijama svakodnevnog života u svojim bogatim kućama–domusima. Bile su to, za ono vreme, luksuzno uređene, komforme kuće sa mnoštvom prostorija različitih namena, uključujući i kupatila sa toplom i hladnom vodom, biblioteke, pinakotetke-prostorije za čuvanje slika.  Njihov stil života posmatran i iz današnjeg ugla, predstvlja svojevrsnu vrstu luksuza i hedonizma.

33

Upravo ova težnja ka postizanju elegantne, prefinjene, luksuzne atmosfere, u savremenom projektovanju, postignuta je upotrebom antičke rimske umetnosti, njenih arhitektonskih elemenata, nameštaja, načina organizacije i dekoracije prostora.

Ambijent ovog salona, inspirisan rimski stilom, prenosi duh vremena i tradicije, dajući upečatljiv željeni šarm aristokratskog doma i njegove prefinjenosti i elegancije.

U enterijerima Starog Rima, od skromnih do najluksuznijih, krevet je bio najvažniji deo nameštaja.  Postojali su kreveti raznih oblika, a svaki od njih je imao svoj naziv i jasno definisanu namenu-krevet za spavanje, krevet za obedovanje, krevet za odmor…  Izrađivani su od drveta, bronze čak i srebra sa skupocenom dekoracijom od zlata, srebra, slonovače, kornjačevine… Ovakav jedan krevet sa bočnim osloncima za glavu i noge bio je nezaobilazni deo rimskog enterijera.  Centralno postavljen, kao osa simetrije celokupne prostorije, krevet u ovom salonu prenosi važnost ovog komada nameštaja u enterijerima i životu Starih Rimljana. Dok ostali komadi, iako stilski ne pripadaju rimskoj umetnosti, po svojoj poziciji i usklađenosti po boji i materijalu sa krevetom kao glavnim elementom mobilijara, doprinose otmenosti ove prostorije.

44

Oslikavanje zidova arhitektonskim motivima kao što su vrata, prozori, pilastri, kroz koje se vidi pogled na grad ili vrt, a često i ljudske figure, rimska je tekovina.  Na ovaj način oslikan zid, negirao je sam sebe kao granicu prostora, stvarajući iluziju veće i luksuznije prostorije. Upravo ovakva fresko tehnika, pronašla je svoje mesto i u enterijeru ovog salona, oslanjajući se na motive i kolorit rimskog zidnog fresko slikarstva. Omiljene boje Rimljana bile su crna, crvena, plava i terakota.

55

U domovima Rimljana, upotreba draperija i tekstila bila je vrlo popularna.  Otvori prozora i vrata bili su zastrveni najraznovrsnijim tkaninama, koje su sprečavale ulazak svetlosti, ali u hlanog vazduha u prostorije.  Podove su pokrivali tepisima. Čuveni, skupoceni orijentalni tepisi, u rimsko doba, kao i danas, predstavljali su posebnu vrednost svakog doma.  Svojom bogatom dekoracijom i koloritom, pored toga što su prijatna i topla podna obloga, jasan su pokazatelj i ugleda i ekonomskog statusa vlasnika doma.

in: Architecture Interieure etc, Jean Feray
Napoleon's bedroom, Malmaison

Antička bista na postamentu, koja se nalazi u pozadini, još jedan je od dekorativnih elementa kojim je vešto upotpunjen enterijer u duhu rimskog vremena.

Projektovanje i opremanje enterijera u rimsko doba, bilo je u službi konfora i udobnosti života.  Posmatrajući ostatke najluksuznijih rimskih domusa i vila, organizacije i dekoracije, stičemo naznake njihovog životnog stila i hedonizma po kojem su čuveni i danas.  Veština prenošenja ovakve atmosfere u današnje prostore, polazi od poznavanja vrste i oblika nameštaja toga doba, materijala, kolorita, ali i veštine arhitekte/dizajnera, koji svoje znanje prenosi i stvara jedan novi, savremen stilski enterijer.

Autor:

Miljan Torma