Dizajn enterijera IT kompanije EXECOM

Dizajnirati open space IT kompanije. Dizajnirati kancelarije kompanije koja posluje više od dvadeset godina i već ima dva prostora. Dizajnom dati novi pogled na istu temu. Kako?

IT industrija je odavno u velikom zamahu i sigurno je da nije potreban grandiozni fizički prostor kako bi se fascinirao klijent ili korisnik koji sa Execomom imaju interakciju u digitalnom prostoru. Jedan od zadataka koji je bio ispred nas jeste upravo dati odgovor na ovu temu. Tome treba dodati da je kompanija Execom u dva kancelarijska prostora već razvila svoj vizuelni identitet zasnovan na open space strukturi i noti industrijskog dizajna. Izazov koji smo imali ispred sebe je bio više nego zanimljiv – kako napraviti korak napred u već definisanim okvirima?

S obzirom da je unutrašnji prostor namenjen isključivo ljudima Execoma, razumeli smo da temelj koncepta mora da bude postavljen u filozofiji kompanije i njenim zaposlenima.

Shvativiši da Execom neguje timski duh, kao i da svoju filozofiju zasniva na zadovoljstvu svojih zaposlenih, to je postao teren u okviru kog se tražila inspiracija. Kroz brainstorming DAN tima, iskristalisala su se dva osnovana motiva. Prvi je bio moto same kompanije Execom: „Plant your seed, see it grow.“, a drugi: „Vertikalni i viseći vrtovi.“

Grafika koja prožima celokupni vebsajt Execoma bila nam je upečatljiv motiv koji je dovoljno snažan da ga preuzmemo i razvijemo kroz materijal i prostor. Ovaj put smo otišli korak dalje i odlučili da upotrebimo sirove građevinske materijale i alate u stvaranju ove grafike. Sofisticiranom digitalnom dizajnu smo kontrastrirali grubim betonom, opekom i malterom. Malter je prosečen brusilicom, a zatim malim vibracionim alatom jednim delom ošteman kako bi se istakao konstruktivni deo zida. Kako to izgleda? Fotografija priča više od reči…

Ono što je fenomenalna odlika već postojećih kancelarija Execom-a jeste njihova upotreba zelenila. U našoj ideji o novom prostoru, zelenilo je trebalo da ima veću ulogu. Pošto je zahtev bio da prostor bude transparentan, vertikalne vrtove nismo mogli da razvijamo kako ne bismo proizveli vizuelne pregrade. Tako smo došli do tačke da smo morali plafon oplemeniti zelenilom i na taj način je spušteni plafon postao zeleni vrt. Tako smo industrijskom stilu – gde plafonom dominiraju instalacije – suprotstavili održivost i ekološki momenat, što prostoru daje potrebnu slojevitost, pošto Execom nije kompanija samo velikih projekata, već i timskog duha. Morate se složiti da to nije odlika velikih sistema.

Slojevitost prostora se možda najjasnije ogleda u zelenim vrtovima, ali je slojvitost prisutna i u kontrastu grafike i materijala u kom je izvedena, zatim naizgled haotičnih linija obrade zida i monohromatskih površina zidova i poda, čistih staklenih površina i sirove obrade metala. Slojevitost je ono što čini dizajn, jer daje dubinu koju svaka kompanija mora da ima ukoliko želi da uspe i da traje.

Na kraju moram istaći da je bilo zaista uživanje raditi na ovom projektu!

Autor:

Vladimir Savčić